„Je mi zle, hrát už opravdu nemohu a nikdy už nebudu,“ řekl deníku Aha! Jiří Hálek, který si diváky získal jako ředitel školy v české komedii Marečku, podejte mi pero!. Herectví však už definitivně pověsil na hřebík a nepřesvědčila ho ani Halina Pawlowská (61), která mu nabídla roli ve filmu, k němuž právě dokončuje scénář.

Legendárnímu herci nabídla 25 tisíc korun za natáčecí den! „Oba vnímáme Jiřího Hálka jako hereckého barda, kterého jsme strašně dlouho neviděli. V Marečkovi byl přímo senzační,“ řekl deníku Aha! producent nového snímku Pavel Pásek (49). S Halinou chtěli dát Hálkovi alespoň roličku s tím, že by se všechny záběry natočily v jeden den! Ovšem ani tato nabídka herce neobměkčila.

„To je moc milé. Těší mě to a děkuji. Já ale opravdu nemohu. Jsem nemocný, mám deprese,“ řekl Hálek smutně Aha! s tím, že se na divadelní prkna ani před kameru vrátit nehodlá. „Vždyť já nechodím ani do společnosti. Opravdu mi není dobře. Prostě to nejde. A že bych chtěl, aby to šlo,“ dodal.

Herec upadl do depresí poté, co mu v roce 2008 po krátké nemoci zemřela milovaná žena Irena Charvátová. „Zemřela mu manželka a pak už si nikde nezahrál. Strašně špatně nesl její odchod a bohužel s ním začaly zmítat deprese,“ prozradil deníku Aha! blízký kolega. Herec, kterého diváci naposledy mohli vidět v seriálu Černá sanitka, se se svou chotí seznámil při natáčení snímku Mezek, kde hrál hlavní roli právě podle scénáře Charvátové. No a hned v roce 1985 si řekli »ano«. „Neudělali bez sebe jediný krok. Její smrt ho úplně vyřadila z provozu,“ zdůraznil ještě Halkův kolega deníku Aha!.

Kromě komedie Marečku, podejte mi pero! Hálek zazářil ve filmech Vrchní, prchni!, Jak svět přichází o básníky, Mezek nebo Tři veteráni. Zahrál si ale také ve filmu Ostře sledované vlaky, Spalovač mrtvol a v roce 1965 stál u zrodu pražského Činoherního klubu, kterému byl věrný sedmatřicet let.

Fotogalerie
9 fotografií