Krátká rozmluva proběhla před zahájením dalajlamovy středeční veřejné přednášky v pražské Lucerně, kde zpěvák vyjádřil solidaritu s jeho bojem za lidská a náboženská práva obyvatel Tibetu.

„Jsem znepokojen stavem lidských práv a náboženských svobod v Tibetu a celé Číně. Chtěl jsem dalajlamovi vyjádřit svou podporu. Setkání s ním byl opravdu silný zážitek,“ svěřil Mistr, kterého držel dalajlama za ruku. Je to způsob, jakým dává najevo svou náklonnost a přízeň.

Duchovní vůdce, vlastním jménem Tändzin Gjamccho (81), už přitom o českém Slavíkovi věděl z předešlých návštěv Prahy. Údajně ho zaujala fotka, kterou měl mít prezident Václav Havel (†75) na zdi.

Fotogalerie: Česko vzpomíná na Václava Havla. Oslavil…
109 fotografií

„Doneslo se mi to od přímého účastníka události. Dalajláma se zeptal pana prezidenta, kdo je to vedle něho na fotce. Ten mu odpověděl, že je to nejznámější český zpěvák,“ prozradil před lety Slavík.

Havel prý chtěl tenkrát dokonce vědět, čím ho Gott tak zaujal... „Má oranžovou auru. To se jen tak nevidí,“ měl dalajlama odpovědět. A teď se o tom osobně přesvědčil přímo.

Oranžová barva v auře symbolizuje aktivní inteligenci, sebevědomí, radost ze života, štěstí, vřelost, kosmopolitní přístup. Ukazuje též na ohleduplnost a takt vůči ostatním. Vyjadřuje lásku spojenou s vroucími city, touhami a přáními. Ne nadarmo nosí buddhističtí mniši oranžová roucha. V astrologické symbolice oranžová barva odpovídá vlastnostem Slunce (život, energie, dynamika, teplo, vývoj).

VŠE O KARLU GOTTOVI NA BLESK.CZ ČTĚTE ZDE>>

Fotogalerie
34 fotografií