Kemr přitom Hrušínského tak obdivoval, že když se v osmdesátých letech rekonstruovalo Národní divadlo a on pro něj nechal vyrobit tři zlaté hřeby ze svého rodinného zlata, nechal do jejich hlav vyrýt své iniciály, iniciály své manželky Evy Veverkové a iniciály právě Rudolfa Hrušínského. Jenže když se pak vdovec Kemr zamiloval do divadelní inspicientky, přátelství skončilo. 

Kemr se totiž na sklonku života zakoukal do Mariky Skopalové, sestry herce Svatopluka Skopala. Hrušínský se však jednou dopustil toho, že Mariku v žertu poplácal po zadečku, což jindy tichého Kemra pořádně rozzlobilo. A podle Jiřiny Švorcové (†83), která incident popsala ve své autobiografii Osobně, dokonce došlo i na facky!

Kemr byl v každém případě velmi zvláštní a podivínský člověk. Jednou se v divadle zamiloval do inspicientky, a když ji Hrušínský přátelsky poplácal po zadku, tak mu dal facku. Přiznávám, že mě tohleto gesto z jeho strany imponovalo,“ vzpomínala Švorcová.

Na příhodu pro deník Aha! zavzpomínal i režisér Karel Weinlich, kamarád obou herců. „My z okolí jsme to brali jako takovou žabomyší válku, ale Kemr to nemohl přenést přes srdce a měl to Hrušínskému za zlé. Myslím, že to bylo zbytečné, ale pramenilo to i z jeho uzavřené povahy a taky z toho, že onu dámu měl moc rád, zatímco ze strany Hrušínského to byla jenom taková legrácka,“ myslí si Weinlich.

Kemr dokonce už za svého života připravil pro Mariku místo ve svém hrobě v Praze, zatímco jeho oficiální manželka odpočívá v Kladně.

Fotogalerie
18 fotografií