Nyní může Marika jen přemítat, zda by se její osud stejně naplnil, kdyby se tehdy rozhodla opustit slibně se rozvíjející kariéru. První velkou lásku potkala zpěvačka v roce 1977, když koncertovala v tehdejším západním Německu (NSR).

Jmenoval se Rudi, vlastnil síť butiků s džínovým oblečením, byl o deset let starší než Marika a měl za sebou jedno manželství, v němž se narodil syn. Den před návratem do Československa vzal Rudi svou milovanou do klenotnictví a navlékl jí na prst zásnubní kroužek s briliantem.

„Věděla jsem, že jsou před námi problémy, protože na Západ se od nás běžně nemohlo cestovat. Ale stejně jsem byla šťastná, opravdu moc šťastná,“ vzpomíná Gombitová v knize Miroslava Graclíka Úlomky vzpomínek. A tušený politický střet na sebe nedal dlouho čekat. Rudi přijel na Vánoce do Turan nad Ondavou, aby poznal Maričinu rodinu.

„Zašli jsme za mou sestrou Helenou, která pracovala ve Svidníku na Veřejné bezpečnosti,“ popisuje Marika. Sestře návštěva západního Němce zničila postup. Policejní šéf jí zamítl přihlášku na vysokou školu, dva měsíce netušila, co s ní bude. Nakonec dala sama raději výpověď.

Rudi plánoval svatbu, hledal v Lübecku, kde žil, hnízdečko lásky. Marika získala devizový příslib, bez něhož se tenkrát vyjet nedalo, a spěchala za svým vyvoleným. Povolený týden oběma utekl jako voda.

„Otálela jsem s loučením tak dlouho, až platnost víza vypršela,“ přiznává zpěvačka. Věděla, že to může být problém, a tak volala o radu hudebnímu bossovi Františku Janečkovi (72). „Řekl mi, ať se okamžitě vrátím! Na jedné straně byla budoucnost s Rudim, na druhé moje milovaná hudba. Zvolila jsem muziku...“ říká Marika dnes už vyrovnaně.

Smůla na chlapy

Už upoutaná na invalidní vozík potkala Marika Itala Alberta. Plánovali svatbu, ale rodiče nastávajícího ženicha si nepřáli, aby si vzal tělesně postiženou ženu a musel se o ni starat. Podlehl nátlaku a opustil ji. V roce 2004 pak sám skončil na vozíčku po havárii na enduro motorce v Hurghadě...

Fotogalerie
54 fotografií