Vše bylo až do 30. listopadu zalité sluncem. Na ten den Marika nikdy nezapomene, protože toho dne naposledy stála na nohou. Gombitová chtěla původně koncert v Brně zrušit. Zápasila s chřipkou, měla horečku. Bohužel se dozvěděla, že se vystoupení nedá zrušit. S vypětím sil odzpívala.

V šatně bylo smutno, protože vyšlo najevo, že se někteří členové Mariččiny skupiny Modus, jako například Meky Žbirka (64), chtějí vydat vlastní cestou. „Vehnalo mi to slzy do očí. Ptala jsem se, zda nemůžeme přespat v Brně, nechtělo se mi odjet,“ vzpomíná zpěvačka a při jejích slovech mrazí.

Její nesmělý návrh neprošel. Hustě sněžilo, foukal severák. Kapela se zpěvačkou odjížděla třemi auty, Mariku vezla kamarádka Andrea z Německa. Pustila topení a příjemnou muziku.

„Sněžení bylo stále silnější. Nebyl velký provoz, tak jsem ten velký sněhový jazyk viděla celkem zřetelně,“ popisuje v knize Miroslava Graclíka Úlomky vzpomínek vteřiny těsně před nehodou sama Marika. Jejich Renault 5 dostal smyk a přes střechu se kutálel do neznáma.

Marika neměla zapnutý pás. Vyletěla předním sklem a zůstala ležet v bezvědomí. Když se probrala, bolelo ji vše, kromě nohou. V nemocnici dostala ještě zápal plic, ležela v horečkách a slyšela, jak jí lékaři nedávají šanci na přežití.

„Neměla jsem sílu vykřiknout, že žiju a chci žít,“ říká zpěvačka. Dlouho si neuvědomovala, že nemůže chodit. Odjela do rehabilitačního ústavu v Kladrubech, zůstala ale ochrnutá.

Vše o Marice Gombitové naleznete: ZDE!

Fotogalerie
20 fotografií