O výsadkáři Janu Kubišovi (†28), který provedl atentát na povel československé armády za druhé světové války, Dagmar Raupachová tahala informace od své babičky. „Ve skutečnosti jsem pokrevní příbuzná Jana Kubiše, jeho babička a moje prababička byly sestry,“ vysvětlila Blesk.cz příbuzenský vztah se slavným parašutistou.

„Na film se moc těším. Jako takovou vzpomínku jsem si vzala kabelku, kterou moje babička dostala od Kubiše. Vyprávěla mi, že když si pro ni a pro mou maminku přišlo v létě gestapo, narychlo sbalila nějaké teplé oblečení pro mou maminku. A ve skříni zahlédla tuto kabelku. Nejdříve si jí chtěla vzít také, ale pak si řekla, že když ji tam nechá, třeba se vrátí domů. A vrátila,“ svěřila se Raupachová.

Její babička s maminkou byly mezi prvními, kteří koncentrační tábor, kam je Němci po spáchaném atentátu na Heydricha odvezli, přežili.

Chlubila se svým prastrýcem

Čin, který spáchal Kubiš s Gabčíkem (†30), vnímala Raupachová jako hrdinský už od dětství. „Do základní školy jsem chodila ještě za socialismu a tehdy se o tom atentátu příliš nehovořilo. Ale já jsem se tím chlubila už v první třídě. Učitelka mě tehdy upozorňovala, ať se tím příliš nechlubím. Byla jsem na něj ale pyšná a říkala jsem si, že ve mně také koluje kapka krve té odvahy,“ podotkla advokátka se slzami v očích.

Video
Video se připravuje ...

Oficiální trailer k filmu Anthropoid (2016) Youtube.com

Fotogalerie
30 fotografií