Blesk objevil v odtajněných archivech bezpečnostních složek svazek s krycím názvem Tanečnice (Helena, jak známo, jako malá začínala s baletem). Ve svazku je sedm obsáhlých hlášení agentů s pseudonymy Jege a Jaroslava, jejichž jediným tématem je událost z 28. září 1973.

Ten den se Helena, tehdy již velmi populární z komedií o rodině Homolkových, před představením trochu »společensky unavila«. Ona a několik lidí včetně režiséra a šéfa činohry Divadla Na Zábradlí Jaroslava Gillara si zajeli do pražské vinárny U Golema na oběd. Ve skupince byl však i »živý odposlech« komunistické policie.

Možná právě on začal objednávat panáčky... Po obědě se začalo pít a herečka, která již byla pod vlivem alkoholu, začala hovořit o tom, že byla na schůzce s Čestmírem Císařem (někdejší poslanec Federálního shromáždění, kterého v normalizaci režim odstavil – pozn. red.). Ten ji – jak stojí v hlášení – informoval, že „nastanou politické změny v listopadu doleva, v prosinci doprava a během dvou roků již bude vše dobré“.

Růžičková ještě dodala, že: „Do dvou let budou střílet komunisty!“ To si estébáci ve spise tenkrát podtrhli stejně jako její větu, že: „Ona to bude mít velmi dobré, jelikož je přítelkyní Císaře a předpokládá, že Císař bude prezidentem.“

Herečka v povznesené debatě ještě na listopad zavěštila smrt tehdejšímu prezidentovi Ludvíku Svobodovi (zemřel až o šest let později) nebo několikrát poslala „do p*dele komunisty“. Tohle nemohlo dopadnout dobře. Gillar odjel později domů a Helena do divadla, kde se měla připravit na představení Dámy s kaméliemi. Odvezl ji tam podle záznamu agent StB, nejspíš úmyslně.

Kolem sedmé večer volali z divadla Gillarovi, který měl ten den režisérský dozor, ať přijede, že: „Růžičková je tak opilá, že ze sebe strhává šaty, sprostě nadává a padá ze schodů!“ Herci prý odmítají s indisponovanou kolegyní hrát, obávají se prý politických provokací. Sotva Gillar dorazil do divadla, informovali jej, že Helena zdemolovala maskérnu.

„Mezitím se Růžičková potácela po chodbách divadla, sprostě nadávala, křičela, že nebude házet perly sviním, aby jí všichni komunisté políbili p*del,“ vypovídá agent JEGE v Záznamu č. 54, čísl. jedn.: OS- 1017/4-73.

Události ale byly v běhu a Gillar odmítal zrušit představení. To byla ovšem chyba! „Vše probíhalo normálně do doby, kdy na jeviště vstoupila Růžičková. Ta se na jevišti potácela, blábolila neustále něco o p*deli a jiné nesrozumitelné nadávky. Nakonec upadla do klavíru,“ stojí v hlášení. Až v tomto okamžiku spustil Gillar oponu. Narychlo přivolaný lékař uklidnil herečku injekcí.

Skandál se nafoukl i proto, že v hledišti seděl zájezd dělníků z KRPA Hostinné. Když se dožadovali vrácení vstupného, poslal je prý do p*dele i režisér Gillar. Rozhořčení dělníci si ovšem poté stěžovali jako svědci na trutnovské rezidentuře StB. Helena Růžičková dostala z divadla výpověď k 1. listopadu a pokutu 6000 za zrušené představení. Režiséra Gillara potrestali zákazem činnosti, takže byl nucen odejít do zahraničí. Herečka se po skandálu zhroutila a na tři měsíce skončila v psychiatrické léčebně!

Vyhazov za opilství

Za pozornost ve spise Tanečnice stojí i jedna maličkost. Jeden z »pramenů« nasazených na Růžičkovou po skandálu poznamenal, že herec Jiří Sovák (†79) dostal kvůli opilství hodinovou výpověď z Národního divadla. Zřejmě mu vadilo, že herečka to odskákala jen psychiatrií…

Mohly za to prášky na hubnutí

Ve svazku Tanečnice se objevuje částečné vysvětlení, proč osudný den nad sebou Helena Růžičková ztratila kontrolu: „Je známo, že proti otylosti požívá fenmetrazin, je pochopitelné, že za těchto okolností nemůže požívat alkoholické nápoje,“ napsal udavač s krycím jménem Jaroslava. Ve fenmetrazinu jako stimulantu nervového systému byl hlavní účinnou látkou léku preludin, který se v minulosti prodával jako lék k potlačení nadměrné chuti k jídlu. V kombinaci s alkoholem vyvolává šokové stavy.

Kariéra Heleny Růžičkové začínala u zubů

Původně zubní laborantka, později choreografka a kulisačka debutovala jako herečka v oblastních divadlech. Proslavily ji ale hlavně role ve filmových komediích. Za všechny zmiňme trilogii o Homolkových či Slunce, seno...

Fotogalerie
38 fotografií