Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Australan chtěl napodobit ISIS a uříznout hlavu policistovi: Dostal 10 let

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ljš - 
5. září 2016
06:59

Australský mladík, který plánoval teroristický útok v australském Melbourne, byl dnes odsouzen k 10 letům vězení. Devatenáctiletý Sevdet Besim, jemuž hrozilo doživotí, se k plánu v červnu před soudem přiznal. Prý připravoval v roce 2015 útok, při němž měla být některému z australských policistů uříznuta hlava, jako to dělají svým rukojmím radikálové z organizace Islámský stát (IS).

Besim měl v úmyslu zaútočit v Melbourne v den oslav výročí vylodění australských vojáků na tureckém poloostrově Gallipoli za první světové války. Chtěl některého z policistů přejet autem a pak mu po vzoru teroristů z IS uříznout hlavu. Policie ho zadržela poté, co jeho plány odhalila na základě textových zpráv, které si posílal s britským, teprve čtrnáctiletým komplicem.

Brit z anglického města Blackburn byl jako nejmladší osoba usvědčená z terorismu loni odsouzen k doživotnímu trestu vězení za přípravu vraždy nejméně jednoho policisty islamistou v Austrálii. Ve vězení pro mladistvé stráví pět let, než bude přemístěn do žaláře pro dospělé s možností budoucího propuštění, pokud již nebude považován za nebezpečného.

Britský chlapec spolu s Besimem rovněž zvažovali, že k útoku na policii použijí klokana, na kterého hodlali připevnit výbušniny. Chtěli na zvíře nakreslit symbol IS a vypustit ho na policisty.

nezadat1 ( 5. září 2016 14:38 )

Jakej australan?Již od pohledu vidět tu arabskou polokozu.

marti33 ( 5. září 2016 10:12 )

Jediné Eurozprávy napsali že se jedná o imigranta ALBÁNCE !! Ostatní media zneužívají toho že vypadá jako běloch , lžou a okamžitě publikují jeho fotku. Kdyby vypadal jako arab, tak by fotka opět chyběla.

pepen ( 5. září 2016 08:40 )

Myslím si,že taková obluda už nemá nárok byt na živu!!!!Pokud ho pustí-někoho připraví o život.Už to má v sobě a dokoná tu hroznou věc!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání