Obě byly krásné, obě byly gymnastické ikony se svatozáří zlatých medailí, oběma ležel svět u nohou. Jenže jedné z nich, trojnásobné mistryni světa Evě Bosákové, jako by v žilách kolovala hadí krev. Od roku 1954 byla agentkou 1. oddělení VI. odboru StB Praha č. 17559 s krycím jménem Doktor...

Věra se s Evou setkala začátkem roku 1957 – té první bylo 15, druhé o 10 víc. Na jedné straně členka dětského baletního studia, na druhé uznávaná reprezentantka ve sportovní gymnastice. Dohromady je dal švestkový koláč, který u kladiny maminka Věry Čáslavské nabídla Evě Bosákové se slovy, aby se „na její dceru podívala“.

Video
Video se připravuje ...

Věra Čáslavská (†74): Co prozradila v jednom z posledních rozhovorů? TV Regina

„Ta vaše holka je strašný číslo. Přiveďte ji někdy za mnou do tělocvičny v YMCA,“ řekla pak Bosáková matce. Věrčina kariéra šla okamžitě nahoru: tentýž rok vyhrála mistrovství republiky dorostenek i juniorek v gymnastice.

„Věra byla ohromný talent, děvče plné energie a bez zábran, zatímco Eva už byla usazená dáma,“ vzpomínal tehdejší trenér obou gymnastek Vladimír Prorok. A přidal jednu ve sportu nebývalou okolnost, která charakterizovala vztah obou žen. „Věra natolik ctila Evu, že ji nechtěla porážet, proto v závodě mnohdy vynechala náročný prvek, který bezpečně uměla, a tak získala méně bodů. Eva to samozřejmě poznala a odmítala.“ Olympiáda v Římě 1960 patřila ještě Bosákové, Věřině první trenérce a brzy i kamarádce. Na dalších hrách – v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 – už necvičila a tady byla královnou Věra.

Bosáková začala na Věru donášet StB, která o ní založila spis s názvem »Gymnastka«!

Co stálo ve spisech StB? Čtěte v pátečním Blesku.
Autor: ABS ČR, archiv Blesku

Vše o ikoně československého sportu naleznete: ZDE!

Fotogalerie
50 fotografií