Světově proslulá společnost si v 90. letech českou zpěvačku sama vybrala na propagaci svých výrobků.

„Nejdřív jsem se vyděsil, protože Iveta neměla s podobným focením žádné zkušenosti. Když jsem ji ale uviděl a našel nádheru souměrnosti jejího obličeje a přirozený smích, obavy se rozplynuly,“ vzpomíná Gdovín. „K práci jsem si vybral ateliér ve věži naproti židovským hřbitovům. Měl okna kolem dokola a to bylo přesně to světlo, které jsem potřeboval,“ líčí fotograf. Iveta prý dorazila s úsměvem od ucha k uchu.

Ivo Špes se okamžitě dal do práce. Trio před sebou mělo mnoho hodin focení. Nebyl čas na testovací záběry, fotograf jel rovnou naostro. A pak přišel šok! „S hrůzou jsme s Ivem zjistili, že i nádherný obličej Ivety má vady, které normálně nepostřehnete. Jedno oko menší než druhé a na pravém mírně převislé víčko. Navíc jsme věděli, že se to bude postupem času a únavou zhoršovat,“ popisuje fotograf nervák, jaký zažíval. „Nejsem dokonalá,“ bránila se prý Bartošová. „Budeš!“ opáčil s úsměvem vizážista a díky trikům s líčidly vypadala Iveta na snímcích dokonale.

Video
Video se připravuje ...

Holanová na pohřbu zasebevražděného Špese (†54): Poslouchala své vlastní písničky! David Turek

Iveta chtěla najednou práci oddálit, ale Ivo už byl u ní a kouzlil s přípravky ze svého kufříku. „Abych to odlehčil, vytáhl jsem bubliny. Jen mírně jsme je na sebe nechali působit. Chtěl jsem, aby se Ivetě projevily jen v náladě a v očích, ne na celém obličeji,“ vzpomíná Gdovín v připravované knize Z deníku fotografa.

Nebylo ovšem prý vůbec lehké najít tu pravou míru a hlavně – udržet ji. „Podařilo se. Když jsme se po půlnoci loučili, řekli jsme si, že to musíme někdy zopakovat. Byl jsem pak pár let v Americe. Už to nikdy nedáme, oba jsou mrtví,“ konstatuje smutně.

Fotogalerie
41 fotografií