„Byla plně informovaná, od začátku věděla, co jí je, znala rozsah nemoci i možnosti léčby a svoji perspektivu. V rámci toho se maximálně snažila využít každou minutu života a nikterak nebyla pesimistická. Její postoj k nemoci a jak to psychicky zvládla, byly obdivuhodné,“ ocenila lékařka.

Právě tento optimistický postoj podle ní prodloužil slavné pacientce život. Čáslavská dostávala chemoterapii nejprve jedním, pak dalším typem kombinované léčby. „I během léčby se jí dařilo celkem dobře a zvládala při tom obdivuhodně celou řadu svých mnohých povinností v rámci olympijského výboru. Byla neustále velmi aktivní,“ dodala primářka.

Video
Video se připravuje ...

Věra Čáslavská (†74): Promluvila o těžké nemoci a... Za týden zasáhl osud! TV Regina

Rakovina slinivky je zákeřná nemoc, jejíž příznaky, jako nechtěné hubnutí a silné bolesti zad, připomínají běžná onemocnění. Většina pacientů proto přijde k lékaři pozdě. Ročně je v Česku zjištěn tento nádor u tisícovky mužů a stejného počtu žen, 95 procent na ni zemře. Až čtvrtinu těch, kdo přišli včas, zachrání operace. Včas ale přijde jen osm až deset procent nemocných.

Fotogalerie: Zemřela Věra Čáslavská
84 fotografií

Fotogalerie
38 fotografií