Smrt sportovkyně oznámil na sociální síti její životopisec Pavel Kosatík. „V. Č. 1942-2016 Miluju. RIP.,“ napsal na Facebooku. Lidé nemohli věřit jeho smutnému postu, ale na jejich dotazy smutnou novinu potvrdil. Zdrcující zpráva se pak začala šířit internetem jako lavina. Podle nepotvrzených informací zemřela v pražském IKEMu o půlnoci.

Boj s rakovinou byl lítý. Věra Čáslavská se však do poslední chvíle nevzdávala. „Mezi chemoterapiemi musím dostávat infuze, tak jsem taková pořád slabá. Bojuju ale dál,“ řekla Blesk.cz o své léčbě na začátku roku. Nemoc se ale stále vracela. A to přesto, že sportovkyně dělala všechno proto, aby ji nepřemohla.

Minulý týden mi dělali velice kompletní vyšetření PET rentgenem a CT. Ložiska rakoviny při nich svítí. No a já bohužel svítila. Víte, rakovinu slinivky neporazil ještě nikdo, neznám takového člověka. Snažila jsem se dělat úplně všechno, pila jsem šťávu z červené řepy, děti mi sháněly pampeliškové kořeny na čaj i bylinky.“ řekla před více jak měsícem.

Video
Video se připravuje ...

Čáslavská 2 TV Regina

Předseda Klubu olympioniků Oldřich Svojanovský ocenil, jak Věra Čáslavská se zákeřnou nemocí statečně bojovala. Majitel dvou olympijských medailí z veslování řekl ČTK, že porazila i prognózy lékařů, kteří jí při rakovině slinivky tolik času nedávali. Onemocnění jí bylo diagnostikováno loni v květnu.

Ještě před třemi týdny s ní Svojanovský byl na dětské olympiádě v Kutné Hoře, kde zapalovala olympijský oheň. "Měla tam ten svůj ruksáček s kapačkami a přestože na tom určitě nebyla dobře, snažila se šířit kolem sebe optimismus. Bojovala do poslední chvíle tak, jak byla zvyklá ze sportu," řekl Svojanovský.

Fotogalerie: Zemřela Věra Čáslavská
84 fotografií

Věra Čáslavská: Legenda československého sportu

Čáslavská byla sedminásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná mistryně světa, jedenáctinásobná mistryně Evropy a čtyřnásobná Sportovkyně roku Československa. Po srpnu 1968 byla kvůli svému postoji k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Věnovala se pak trénování. Po sametové revoluci zasedala v letech 1990–1996 jako předsedkyně Československého olympijského výboru. Později byla v letech 1995–2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru. V roce 2013 podpořila veřejně v prezidentských volbách Karla Schwarzenbergera.

Video
Video se připravuje ...

Čáslavská TV Regina

VŠE O VĚŘE ČÁSLAVSKÉ NA BLESK.CZ ČTĚTE >>> ZDE!!!

Fotogalerie
19 fotografií