„Je to tak, už máme přesné místo, kde bude mít Kája hrobku. Já to věděla už dříve, ale to papírování trvalo opravdu dlouho. Ale vše je už na dobré cestě,“ svěřila Blesku vdova Johana (68), kterou na myšlenku uložit krále českého komiksu na vyšehradský hřbitov mezi české velikány přivedlo okolí. Ona však netušila, jaké peripetie tím nastanou.

Roční čekání

Saudková si nejdříve plánovala, že poslední místo odpočinku jejího muže, který strávil posledních devět let, chcete-li přesně 3179 dní, na nemocničním lůžku v pražském Motole ve vegetativním stavu poté, co mu v krku uvízlo sousto, bude hotové mnohem dříve. K 13. květnu, což je den Kájova narození, se to však nepovedlo. A pietní místo, k němuž budou moci chodit i jeho fanoušci, nestihla dokončit ani k ročnímu výročí manželova skonu...

Finální přípravy

Nyní je prostor, kde bude mít Kája Saudek hrob, oficiálně uvedený na stránkách Správy pražských hřbitovů. „Dlouho trvala výroba náhrobku, bylo to jak časově, tak finančně opravdu náročné. Během září bychom s dětmi chtěli vše doladit. Vysázet kolem hrobu rostliny a celé to místo upravit. Dokonce mi na správě řekli, ať ten hrob uděláme velký a budu tam moci být uložená i já,“ dodala Saudková s tím, že něco takového by ji ani nenapadlo.

Slavín = pohřebiště velikánů

Hřbitov na pražském Vyšehradě byl založen už ve 13. století. V 19. století pak z místa vzniklo pohřebiště nejvýznamnějších českých osobností. Ve společné hrobce na východní straně hřbitova, tzv. Slavíně, jsou pohřbeni mj. skladatelé B. Smetana s A. Dvořákem, spisovatelé J. Vrchlický nebo J. V. Sládek, malíři V. Hynais, A. Mucha či V. Špála, pěvkyně Destinová nebo i herec K. Höger a J. Marvan.

Fotogalerie
23 fotografií