Bikini jsou mnohem lepší než burkini. A je fajn žít na kontinentu, kde si každý může obléci, co chce (doufám),“ uvedla moderátorka pořadu České televize 168 hodin na sociální síti. Chvíli před tím uveřejnila svou fotku v modro-růžových burkinách. 

Akce se samozřejmě neodešla bez odezvy. Někteří fanoušci ocenili toto „lidské gesto“, popř. vtipkovali, že by sami burkiny při pár kilo navrch brali. Jiní Fridrichovou začali slovně napadat a hrozit, že jí někdo znásilní malou dceru Dianku (4)

Zákazy plavek nošených muslimskými ženami se ve Francii začaly objevovat od konce července, od poloviny srpna pak městské úřady za jejich porušování vybírají i pokuty. Krok vesměs zdůvodňují tím, že burkiny příliš zdůrazňují příslušnost k náboženství, což odporuje laickým zásadám republiky a může narušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

Činitelé socialistické vlády jsou v názorech na zákaz rozděleni. Zatímco prezident François Hollande se jednoznačně nevyjádřil a premiér Manuel Valls jej obhajoval, několik ministrů se pustilo do jeho kritiky.

Pravicový exprezident a uchazeč o další mandát hlavy státu Nicolas Sarkozy naopak zcela jednoznačně zákaz podpořil a uvedl, že v případě svého zvolení prosadí toto pravidlo pro celou zemi.

Nejvyšší správní soud ovšem platnost zákazu pozastavil. Soud rozhodoval o případu jednoho z měst. Francouzská média uvedla, že by se však verdikt měl stát precedentem i pro ostatní, několik starostů, jichž se rozhodnutí konkrétně netýká, ale oznámilo, že zákazy neodvolají. Představitelé muslimů i obhájci lidských práv zrušení zákazu plavek zakrývajících celé tělo přivítali, stejně jako OSN.

Veřejnost nedávno šokovaly záběry z jedné francouzské pláže, kde čtyři strážníci donutí muslimskou ženu v burkinách svléknout plavací úbor.

Fotogalerie
19 fotografií