Proč? Protože neměla děti, a zpočátku ani štěstí v lásce. A z toho pramenily všechny další problémy a deprese, které tišila alkoholem. Vyčítala si totiž, že je malá, tlustá a žádný muž ji prý nemůže milovat.

„Bohužel pila, protože uvnitř byla nešťastná ze svého vzhledu. Zničilo jí to život. Jednou přišla opilá na představení do Národního divadla, a kvůli tomu ji vyhodili. Z venkova se díky talentu dostala do Národního, a když o místo v něm přišla, skončila zase ve venkovských divadlech,“ prozradila o ní před smrtí kamarádka, herečka Antonie Hegerliková.

Slavní Homolkovi si vyrazili na zimní rekreaci.
Autor: archiv Petra Kakeše

Alkoholismus pak její vzhled ještě zhoršoval, měla i velmi špatné zuby. „Byla to fantastická herečka, ale, s prominutím, kdykoliv otevřela ústa, z jejích úst se linula nevábná vůně,“ říká i Ladislav Frej (74), který v Nemocnici hrál Karla Sovu.

Podruhé se vdala za herce Karla Fridricha, ale na to, aby změnila svůj životní styl, už bylo pozdě. Ke konci života Marii Motlovou trápily nateklé nohy a otevřené bércové vředy, kvůli kterým téměř nemohla chodit. Rok po uvedení svého posledního filmu Všichni musí být v pyžamu (1984) zemřela. Bylo 26. srpna 1984.

Ecce homo Homolka
Autor: Foto: Archiv Blesku