K historickému obchodu došlo v červenci. „Významný český sběratel a investor z Prahy obě legendární známky zakoupil v zahraničí. Jednalo se o privátní obchod, nikoli o aukci,“ prozradil Blesk. cz znalec z oboru filatelie David Kopřiva.

Sběratel má doma hotový poklad. „Cenově jde o druhou nejvyšší akvizici samostatných známek v celých dějinách světové filatelie. Odhaduji, že oba exempláře mají cenu několik milionů dolarů,“ míní znalec. Podle informací Blesk.cz by mohlo jít až o 100 milionů korun.

Obchod, který Pražan uskutečnil, nemá v historii obdoby. „Pro českou filatelii je to největší událost všech dob – a nejspíš i do budoucna. Dostává se k nám nejdražší a nejvýznamnější sběratelský předmět, jaký kdy na našem trhu byl či je, a to napříč všemi obory, včetně výtvarného umění a numismatiky,“ vysvětlil znalec.

Událost je o to významnější, že jde podle aktuálních informací o jeden ze dvou posledních exemplářů těchto známek v soukromých rukách, všechny ostatní jsou v muzeích.

Jak se ze tří pencí staly miliony

Červený a modrý Mauritius Post Office jsou mezi laickou veřejností patrně nejznámější známky světa. Jejich hodnota je astronomická, existuje totiž jen 12 exemplářů modré varianty (2 pence) a 14 červených (1 penny). Vydány byly 20. září 1847 – kde jinde než na ostrově Mauricius, a to každá po 500 kusech. Důležitý je na nich nápis POST OFFICE, existuje totiž ještě pozdější verze POST PAID. Ta má ale až tisícinásobně nižší hodnotu mimo jiné proto, že jich bylo dáno do oběhu mnohem více.

Nejvzácnějším exemplářem je tzv. Bordeaux cover, tedy obálka, na níž je červený a modrý Mauricius současně. Tu v roce 1993 koupil anonymní sběratel na aukci v Curychu za 5,75 milionu švýcarských franků (podle současného kurzu 143 milionů korun).

Víte, kdo je novým majitelem modrého a červeného Mauritia? Napište nám na tip@blesk.cz.

Fotogalerie
6 fotografií