Zatímco řada hereckých potentátů si prý ve své moci libovala, Švorcová ji využívala i k pomoci druhým. „Kdo se zachoval fantasticky, byla vždy lidská Jiřina Švorcová,“ vyprávěla třeba Helena Růžičková, která si své kolegyně velmi vážila. Helena se totiž do křížku s komunisty dostávala opakovaně. „Tehdy mi řekla, abych šla na rok prodávat do zeleniny, a tím se před lidem a stranou očistila. Že se pak vrátím a nikdo ani nebude vědět, že jsem rok nehrála. To jsem ale odmítla,“ vzpomínala herečka, které pak praskl vřed a na tři měsíce skončila na psychiatrii.

Helena šla i za ředitelem Barrandova, aby se dozvěděla, proč má zákaz hraní. Oficiálně jí to nikdo totiž neřekl. Ředitel jí povolení vrátit se k filmování dal, ale s podmínkou, že to musí posvětit ještě partajní umělecký šéf Antonín Dvořák.

„Seděla jsem v předsálí jeho kanceláře snad čtyři hodiny. Dvořák za celou dobu z kanceláře nevylezl. Muselo se mu chtít i čůrat a snad načůral i do květináčů, které tam měl, jen aby se mi nemusel podívat do očí. Řval přes dveře, ať si ta tlustá Růžičková klidně hraje, stejně to je herečka třetí kategorie, po které neštěkne ani pes,“ vzpomínala Helena, která se pak stala  jednou z nejobsazovanějších českých hereček.

Video
Video se připravuje ...

AUDIO: Vycházejí audiovzpomínky Švorcové (†83), část namluvila sama herečka! MV knihy

Fotogalerie
55 fotografií