Luťanský se vždy toužil dostat do Číny. Jako milovník karate a člověk zajímající se o východní filozofie si tak chtěl splnit sen. Jenže do Číny ho nechtěli pustit, musel tedy vzít zavděk spřáteleným Vietnamem, kam se dostal díky známému. Na místě byl skoro dva měsíce, když ho zastihla podivná smrt.

Oficiální informace, kterou komunisté naservírovali společnosti, zněla, že zemřel 1. srpna 1983 při autonehodě. Jeho džíp měl narazit do stromu. „Rychle ho převezli v jutovém pytli do Prahy a nechtěli nám ho ukázat. Tělo je prý majetek státu,“ vzpomínal v Blesku jeho bratr Štěpán. Tomu však za 500 Kčs (tehdy hodně velké peníze) pracovnice pohřební služby dovolila přes okýnko v rakvi spatřit alespoň hlavu mrtvého bráchy. Ve spánku měl díru.

Štěpán, který od začátku tvrdil, že jeho bratr při autonehodě nezemřel, vzápětí vypátral i studentku medicíny, která byla na pitvě jakéhosi muže, kterého měli rozstříleného přivézt z Vietnamu. Rodina se tehdy zdráhala uvěřit tomu, že by Ivan zemřel násilnou smrtí, ale dnes už ví víc. „Ivanův známý, se kterým byl ve Vietnamu, řekl nedávno, že ho zastřelil gangster samopalem,“ uvedl Štěpán. Ivan Luťanský se podle něj stal svědkem přepadení tamního zemědělského družstva. Prý nechtěl jen nečinně přihlížet a zasáhl proti útočníkům, což se mu stalo osudným. „Někdo ho zabil ze zálohy,“ uzavřel Štěpán.

Fotogalerie
21 fotografií