Herec se na návštěvu redaktorů těšil a připravoval. „Mám rád všechno, ale hlavně sladký a červený víno,“ upozornil je třeba šibalsky do telefonu. Vše bylo nakoupeno, na víno se ale raději redaktoři optali zdravotního personálu, než jej herci předali. „Pane Skopečku, víno prý nesmíte,“ museli potom neradi oznámit herci.

„O tom nevím, to mi nikdo neřekl. Vždyť ho v lednici mám a upíjím. A tak já jim to víno dám, když jsou takoví, ať si na mě připijou,“ byla hercova podrážděná reakce, ale se zdravotním personálem se podělil i o dortíky. „Nedal bych vám nejradši nic za to víno! Přinesli mi toho ale moc, to by se zkazilo, tak si vemte,“ řekl směrem k zdravotníkům.

„Proč jsem tady? Žiju doma sám. Upadl jsem, zavolal si sanitku a ta mě odvezla do vinohradský nemocnice,“ povídal herec. Po celkové důkladné prohlídce lékař konstatoval, že má sice zlomené žebro, ale jinak je zdravotně v pořádku. „Prý to musí přebolet a srůst, nic jiného se s tím nedá dělat. No jo, domů mne už ale odmítli odvézt. Prý už nemůžu být sám, a tak jsem skončil tady v blázinci na interně,“ dodal otráveně Skopeček.

V psychiatrické nemocnici je o něj ale prý postaráno dobře, herec má jednolůžák s televizí a ledničkou, kuchaři prý vaří výborně a sestry s ním chodí na procházku do parku. „Jenže už mne tady nechtějí, když jsem zdravý. A pan primář mne naštval. Přišel s tím, že musím do domova důchodců. Já tam ale nechci! Chci domů,“ vyprávěl Skopeček.

Primář si tedy povolal odbornou „posilu“ a z Francie přijela hercova dcera Marie (62). „Vůbec mi ale nepomohla. Naopak. Souhlasila s domovem důchodců. Pohádal jsem se s ní,“ stěžoval si herec. A pak spustil: „Hádám se s ní pořád. Měla by jít na psychiatrické vyšetření. Víte, co dělá? Říká o sobě, že je inženýrka, a přitom nemá ani maturitu. Tohle dělá přece jenom blázen!“

Dcera Jana Skopečka Marie totiž dělá asistentku svému francouzskému manželovi, který je filmař, a do Prahy se proto přestěhovat nemůže. A Skopečkovi se jet za ní do Francie nechce. Aby za hercem do pražského bytu denně docházela pečovatelská služba, to se nezdá zase lékařům.

„Prý potřebuju už dozor čtyřiadvacet hodin denně. No jo, asi jo. Navíc už téměř vůbec nevidím,“ argumentuje rozumně herec s tím, že se pojede s primářem podívat do domova důchodců do Čimic, na který má doporučení.

„Třeba se mi tam bude líbit. Třeba ale taky ne. Tak potom jsem zvědav, co se mnou udělají. A upozorňuji, že jsem stále svéprávný,“ řekl Jan Skopeček na rozloučenou.

Trojan? Ten je nemožný! 

S Ladislavem Trojanem (83) je kamarád od roku 1963, kdy spolu s Lubomírem Lipským (†92) točili seriál Tři chlapi v chalupě. „Lipský, když žil, tak za mnou domů chodil. Trojan ale nikdy. Vždycky to slíbil a nesplnil. Je nemožnej,“ konstatuje Skopeček s tím, že se s kolegou za ta léta vídával už jen v Divadle ABC nebo vinárně. I teď mu prý Trojan slíbil návštěvu. „Potom ale volal, že nepřijde, že má něco s rukou,“ durdí se Skopeček. Trojan má však také problémy se zdravím. Není to tak dlouho, co měl potíže se srdcem.

Fotogalerie
12 fotografií