Herec navštívil v minulosti snad nejutajovanější vojenský komplex na území Československa.

„Zní to divně, ale o tomto prostoru, kde tehdejší Sovětský svaz ukládal jaderné hlavice, opravdu věděli snad jen dva lidé. Například Milouš Jakeš mezi nimi nebyl,“ řekl Blesku Jan Šmajs – člen fanklubu majorzeman.eu, který Jelínka doprovázel a dělal mu osobně odborný výklad jakožto jedinému návštěvníkovi.

„Byl to zajímavý pocit, navštívit tak střežené místo. Za tu možnost vděčím roli majora Hradce. Při natáčení by mě nenapadlo, že budu mít později možnost opravdu se dostat do utajovaných míst.“

Na základně prý bydlelo a pracovalo asi 200 sovětských vojáků, z toho jen 16 sovětských specialistů vědělo, co se zde doopravdy ukrývá. Po jejich odchodu sloužil prostor jako sklad kovových mincí. „Měl jsem velkou radost, že pan Jelínek vypadá dobře a že se o vše čile zajímá,“ prozradil Šmajs.

Kde se sklad nachází?

Unikátní podzemní komplex Míšov se ukrývá v Brdech na Plzeňsku. Jde o sklad jaderné munice. Je přístupný veřejnosti, a můžete tak vidět prostory, kde Sovětská armáda, „dočasně“ umístěná v Československu v letech 1968 až 1991, ukrývala atomové hlavice k raketám krátkého doletu. Bylo jich 60 až 80.

Běž domů, Ivane!
Autor: Blesk

Fotogalerie
10 fotografií