Na obrazovkách se Michal Jančařík objevuje pravidelně, ať už ve večerních zprávách nebo v těch ranních ve Snídani s Novou. Diváci ho znají jako štíhlého moderátora, kterému ale v posledních měsících narostlo břicho. 

Lékaři mi diagnostikovali polycystózu ledvin,“ potvrdil Blesk.cz sám Jančařík. Onemocnění ledvin je tak vážné, že v nejbližších měsících ho čeká transplantace. Cysty na ledvinách, které se neustále zvětšují a rostou nové, jsou příčinou zvětšeného břicha.

Před kolegy o svém trápení ale mlčel jako hrob. „Musím přiznat, že já jsem o tom vůbec nevěděla a myslím, že ani ostatní ne. Michal je takový pořád usměvavý a má pořád dobrou náladu a nejspíš se o tom nechtěl bavit. Nevšimli jsme si, že by byl nějak nemocný ani se tato zpráva na Nově nešířila,“ řekla Blesk.cz Hana Mašlíková, která na Nově moderuje Snídani s Novou.

Ke zdravotnímu stavu oblíbeného moderátora se vyjádřili i jeho další kolegové z televize. „To je pro mě šok, vůbec jsem to nevěděla. Vždy, když Michala potkám, je usměvavý a dobře naladěný. Každopádně mu moc držím palce, aby se uzdravil,“ řekla Blesku Kristina Kloubková a ani moderátorka Zorka Hejdová nezůstala pozadu. „O tom, že Michala trápí nějaké zdravotní potíže, jsem věděla. Nechtěla bych se ale k tomu víc vyjadřovat. Michalovi moc přeju, aby byl brzy v pořádku,“ uvedla.  

Teď, když se všichni dozvěděli, jak na tom jejich kolega je, mu drží palce a podporují ho. „Děkuji celé rodině, lékařskému týmu i TV Nova za podporu,“ vzkázal Jančařík.   

Co je polycystická choroba ledvin? 

„Pokud se ledviny pacientovi zvětšují a má zvětšené i břicho, může jít o tzv. polycystickou chorobu ledvin,“ domnívá se MUDr. Milan Hrubý, nefrolog ze společnosti NephroCare. „Jde o to, že ledvinové kanálky, které jsou tenké, se změní na objemné cysty. Ledviny se cystami zvětšují, deformují a vznikají stále další cysty. Proto se zvětšuje i břicho. Moč se v takto nemocných ledvinách obtížně tvoří a hůře z těla odchází. Stěny cév praskají a v moči se objevuje krev. Také ubývá tkáň, která filtruje krev, a ledviny začínají selhávat. Nemocný musí docházet na dialýzu nebo podstoupit transplantaci,“ uzavírá doktor Hrubý. 

Fotogalerie
13 fotografií