Podle dokumentů z odtajněných archivů mělo dne 27. 3. 1987 jedenáct příslušníků IV. správy SNB velmi příjemný úkol: Nespustit zraky z vnadné Jitky Behrens-Zelenohorské.

Hvězda Vlaků se totiž v roce 1984 provdala za západoněmeckého podnikatele a získala německé občanství. Zůstalo jí ale i české, takže mohla legálně cestovat do republiky. To bylo ovšem pro »příslušníky« sousto – při každé návštěvě se na ni nalepili.

Ve zmíněný den nemuseli šoupat podrážky ani postávat v průchodech – na akci »Kateřina« dostali tentokrát čtyři auta. Jedna dvojice si dokonce dovolila dát do nákladů 10x 2 deci vína! Samozřejmě s razítkem… Tak velkou a nákladnou akci estébáci organizovali jen v nejnutnějších případech.

Jenže někdejší milenka Waldemara Matušky (†76) jim za to stála. Komunistický režim ji totiž podezříval z kontaktů s herci, kteří vyvíjeli prosionistickou činnost, což v jeho podání znamenalo „agresivní židovství nepřátelské socialistickému zřízení“. „Pokud ve zprávě stojí, že jsem se přátelila s Židy, je to pravda. Kamarádím se s nimi dodnes, mám je ráda, s mnohými jsem chodila už do školy,“ řekla k tomu Blesku Jitka Behrens.

Ten den to brali estébáci opravdu důkladně: Zaznamenali, kudy herečka šla, do jakých výloh nahlížela, co ve vinárně konzumovala a s kým se bavila. Dokonce popsali zájem dvou mužů, kteří se v baru U Zlatého hada snažili s Jitkou Behrens »bezúspěšně« navázat známost. Na závěr si ještě dovolili poznámku, že byl »objekt« jejich zájmu ve večerních hodinách podnapilý…

„O tom, že mě má v merku Státní bezpečnost, jsem v dané době vůbec nevěděla. Přišla jsem na to až po roce 1989, protože to někdo z českých novinářů napsal. Zpětně jsem zjistila, že na mě nasadili ženu, která se tvářila jako moje kamarádka. Ale moc toho na mě nedonášela. Nemohla, protože jsem nic špatného nedělala,“ říká Jitka Behrens. To, že za ní jednou celý den jezdila jednotka fízlů a fotografovala si každý její krok, se ale dozvěděla až od Blesku…

Fotogalerie
11 fotografií