Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hapkova (†70) chlouba na prodej za pár korun: Dědictví rozprodávají na internetu!

/
  • Hapkovy děti prodávají tátovu pozůstalost. Do aukce daly i jeho klávesy.
    1. června 2016 ● 19:28

    Legendární skladatel Petr Hapka (†70) odešel z tohoto světa v listopadu 2014. Zanechal po sobě přímo pohádkové jmění odhadované na bezmála 100 milionů korun, ať už v podobě tantiém za svou nezapomenutelnou hudbu, či mnohých starožitných a uměleckých předmětů.

    Hapka, jehož velkou vášní bylo sběratelství, ovšem nesepsal závěť, a tak si jeho majetek mezi sebe musí podělit rovným dílem jeho sedm potomků. „Každý z nás si odnesl část otcových věcí,“ prozradila již před časem deníku Aha! hudebníkova dcera Petra. Ovšem fakt, že ona a její sourozenci většinu vzácností dali do dražby, už nezmínila. A možná o tom ani nevěděla. Milovníkům umění však internetové dražby neunikly. Čeho se dědici zbavují a kolik za Hapkovu pozůstalost požadují?

  • 1.

    Okoř

    Co se týče nemovitostí, jeden z Hapkových domů na Okoři už jeho ratolesti prodali za 7 milionů korun. Ani v druhém domě, v němž jejich tatínek zemřel, ovšem bydlet nikdo z nich nehodlá. Sourozenci by ho také rádi prodali a peníze si podělili mezi sebe, jenže nejprve je potřeba ho vyklidit. Možná právě proto tolik věcí z něj skončilo v aukci. Aby vše odsýpalo rychleji. „Všechny drobnější nabízené předměty jsou vystaveny v naší galerii, kde si je můžete v rámci předaukční výstavy kdykoli prohlédnout a po aukci převzít. Rozměrné předměty, tedy hlavně nábytek, jsou deponovány na Okoři, kde není osobní prohlídka možná,“ uvádí se na webových stránkách aukční síně, která skladatelovu pozůstalost rozprodává. Jsou zde též zmíněny dva termíny, kdy je možné na místě předměty převzít.

    Hapkův dům na Okoři se prodal za 7 000 000 korun.
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Obraz Večer na Letné

    Umělecké geny podělil Petr Hapka zřejmě po svém otci Josefovi. Ten se ovšem nevěnoval hudbě, nýbrž malbě. Vystudoval Akademii výtvarných umění a věnoval se kromě jiného krajinomalbě a vesnickým motivům. Tvořil na Valašsku, ale rovněž v okolí Šárky a Podbaby. Právě mnohé z jeho obrazů vnoučata dala do dražby, například dílo s názvem Večer na Letné. Vyvolávací cena za malbu temperami o rozměrech 37 x 46 cm, u níž nechybí ani podpis autora, byla přitom pouhých 1 000 Kč. Od konce května už však cena o 200 korun narostla a zřejmě ještě poroste, jelikož aukce končí až za měsíc.

     

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Obraz Večer na Letné, Josef Hapka
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 3.

    Obraz Autoportrét se štětcem

    Další z řady obrazů Josefa Hapky je autoportrétem a můžeme tak na něm vidět umělcův zjev. Cena zatím činí pouhých 600 Kč.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Autoportrét Josefa Hapky
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 4.

    Obraz Předjaří v Šárce

    Krajinka vytvořená pastely o rozměrech 26 x 50 cm se draží za 500 korun.

     

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Předjaří v Šárce, Josef Hapka
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 5.

    Soubor obrazů: 189 krajinomaleb, genrových motivů a autoportrétů

    Jiná Hapkova díla se zase prodávají dohromady v jednom souboru a ten, kdo je vydraží, tak vlastně rovnou získá slušnou uměleckou sbírku. Neuvěřitelných 189 obrazů bylo na internet vyvěšeno s vyvolávací cenou 1 500 Kč, ale zájemci o obrazy již stihli sumu zdvojnásobit.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Soubor 189 krajinomaleb, genrových motivů a autoportrétů, Josef Hapka
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 6.

    Křeslo

    Položka s názvem polokřeslo čalouněné se může zdát na první pohled jako obyčejná židle, ovšem vyřezávaný motiv na opěradle vám možná připomene královský trůn. Hapka měl křeslo na Okoři a vzhledem k lehkému poškození je pravděpodobné, že ho skladatel používal. Vyvolávací cena je 1 500 Kč. 

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Křeslo
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 7.

    Psací stůl s výklopnou deskou

    Možná právě u tohoto psacího stolu, který je nabízen za 1000 Kč, napsal Petr Hapka noty k nějaké ze svých kouzelných melodií. 

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Psací stůl
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 8.

    Klávesy

    Do aukce poputují dokonce i klávesy Kurzweil K 2500X, u nichž je v popisku připsána i informace, že na ně Hapka komponoval. Jedinečný nástroj, který je zatím deponován (uložen) na Okoři, je jedním z nejdražších předmětů a je nabízen za 5000 Kč.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Klávesy, na kterých Hapka komponoval
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 9.

    Truhla

    Kdybyste měli zájem vydražit Hapkovu krásnou vyřezávanou truhlu ve stylu selského baroka, museli byste sáhnout hlouběji do kapsy. Původně byla cena na 2500 Kč, ovšem objevilo se už několik zájemců, kteří teď na starožitný nábytek divoce přihazují. Cena se tak již vyšplhala na víc než 4 tisíce.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Truhla
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 10.

    Čela postele

    Podobný souboj se jistě co nevidět strhne i o čela postele z konce 19. století, která Hapkovi potomci nabízejí za 1500 Kč.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Čela postelí
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 11.

    Jakubiskova grafika

    Možná nevíte, že slovenský režisér Juraj Jakubisko (78) se věnuje i výtvarnému umění a zejména grafice. Už vás ale asi nepřekvapí, že jednu z jeho litografií s názvem Dvadsať jeden panien a sedem kocúrov měl doma právě i Hapka, který mu vytvořil filmovou hudbu k snímkům Tisícročná včela či Perinbaba. Ani tento umělecký kousek si Hapkovy děti nenechaly a rozhodly se ho dát do aukce s vyvolávací cenou 500 Kč. Ta ovšem dlouho nezůstala a nyní už je víc než dvojnásobná.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Grafika Juraje Jakubiska
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 12.

    Sofa

    Čalouněná pohovka o délce 185 cm už má své nejlepší časy za sebou. Přesto však neputovala do sběrného dvora, jak by možná někdo mohl předpokládat, nýbrž čeká na Okoři na svého nového majitele. Nabízena je za 1000 korun.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Sofa
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 13.

    Dvě kresby Alfonse Muchy

    Mezi nejdražší dražené předměty patří dvě kresby od slavného malíře a autora Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Petr Hapka je získal od jeho syna Jiřího (†76), jehož bujaré večírky pro pražskou bohému hudebník navštěvoval. Sám Hapka před lety přiznal, že na těchto mejdanech nebylo nic tabu.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Dvě kresby Alfonse Muchy
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 14.

    Saxofon

    Kromě obrazů a uměleckých kousků sbíral Hapka také hudební nástroje. Za 2000 Kč je tak teď nyní nabízen například jeho soprán saxofon v pouzdře. Přitom není jisté, zda nástroj vůbec ještě hraje.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Saxofon
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 15.

    Jazzophon

    Mezi další kousky ze sbírky patří například i fagot, citera či tzv. jazzophon, což je trubka se saxofonovou ozvučnicí. Ani u něj se neví, zda funguje, přesto je nabízen za 2000 Kč.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Jazzophon
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 16.

    Hvězdářský dalekohled

    Pozorovat hvězdy na nebi? Pro Hapku to zřejmě nebyl žádný problém. Stačilo vytáhnout mosazný dalekohled s trojnožkou a mohl si hned připadat jako z předminulého století. I přes to, že má dalekohled zlomený závit, nabízí ho v internetové dražbě za 3000 Kč.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Dalekohled
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

  • 17.

    Fotografie

    Do dražby má jít také fotografie Petra Hapky s Václavem Havlem (†75). Vyvolávací cena je stanovena jen na 500 korun.

    Aukce Hapkovy pozůstalosti: Fotografie Petra Hapky a Václava Havla
    Autor: http://obrazyvaukci.cz/

     VŠE O PETRU HAPKOVI NA BLESK.CZ NAJDETE>>>ZDE

     

    Fotogalerie
    50 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

Ruudazvostravy: Tak že Happiho chlouba bude konečně vistavena f ňákím můzeu?Paráda,konečně se budou moct dámi,kerí maj doma akonrát kašpárka pokochat ňákou delykatésou.

(02. 06. 2016 10:18)

bongo2: Předpokládám že se jedná o placenou inzerci na tu aukční síň

(02. 06. 2016 09:25)

majojo: Ty popisky jsou boží. Co tam takhle dát dlažební kostku: Možná že právě o ni skladatel zakopl, když se k ránu vracel z flámu....

(01. 06. 2016 22:48)

jafratatita: No jo no...dnes se i neco prodava na estarozitnosti.cz ... byl to pan skladatel

(01. 06. 2016 21:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy