V každé domácnosti by se určitě našla knížka s jeho ilustracemi, DVD s kreslenými filmy nebo grafika. A teď počítejte s námi: třeba své nezaměnitelné grafické listy Born tiskl podle svědectví kolegů z branže nejméně v 60, ale často i 200 kusech k jedné předloze.

Každý pak prodával minimálně za 6000 korun, mnohé galeristé nabízejí za 15 až 20 tisíc! Je víc než jasné, že Bornovy příjmy musely být při jeho umělecké plodnosti a délce kariéry – tvořil přes 60 let! – astronomické, stamilionové!

Zvlášť když připočteme honoráře za 250 až 300 ilustrovaných knih, 70 animovaných filmů, návrhy kostýmů a dekorací, úspěšné výstavy po celém světě. Nezanedbatelnou položku v jeho příjmech pak musely tvořit obrazy. Například Turecký důstojník – pastel na papíře z roku 1997 o rozměrech 76 x 57 cm – se prodal za neuvěřitelných 275 tisíc!

Je zkrátka nad slunce jasné, že odešel jeden z nejbohatších českých umělců. A to ještě s Mistrovým skonem poletí ceny jeho děl raketově vzhůru, jak už to tak bývá...

Jako umělec dokázal táta Macha a Šebestové užívat radostí života i bez utrženého sluchátka. Měl obsáhlou sbírku pokrývek hlavy z celého světa a miloval cestování, hlavně po Skandinávii, ale i Turecku či Řecku. Tam se taky v létě chystal, s manželkou Emou už tam měli svá oblíbená místa. Obdivoval tamější moře i kuchyni.

Zemřel však uprostřed práce a svých snů. Odešel v domě v pražském Podolí, kde prožil desítky let. Zanechal po sobě ženu a dceru Eriku (52), která je rovněž výtvarnice, obě ale královsky zabezpečené...

VŠE O ADOLFU BORNOVI NA BLESK.CZ ČTĚTE>>> ZDE!

Fotogalerie
11 fotografií