„Jsme v dolině, obklopeni rybníky, takže je tu až o čtyři stupně méně než jinde. Dělají se tu mlhy a vůbec je tu neutěšeně. Na lidi Jevany v tomhle ročním období působí strašně depresivně. Zvlášť když tu tráví čas sami, tak jako před sebevraždou skladatel Svoboda,“ prozradil deníku Aha! jeden ze starousedlíků.

Zdraví obyvatel obce nesvědčí ani všudypřítomný radon! Mimořádně silnou koncentraci přírodního radioaktivního plynu zjistili odborníci už před několika lety v obci a jejím okolí. Majiteli jedné z luxusních vil prý naměřili na jeho pozemku dokonce superkoncentraci!

Jevany jsou navíc z části postavené na bývalém pohřebišti. Podle měření psychotroniků je proto místo prosáklé negativními energiemi. Patogenní zóny prý proudí přímo středem domů!

„Místní vědí, že kolem Pražské ulice a rybníku Švýcar je něco v nepořádku a že se tam nedaří,“ řekl o místu další z obyvatel. Právě v Pražské ulici přitom bydlel Karel Svoboda!

Video
Video se připravuje ...

Jevany letecky David Malík

V domě Svobodů vládne neštěstí

Ve zdech vily se zabydlela rakovina. Podlehl jí manžel první majitelky Gabriely Preissové (†84) i psychiatr Vladimír Vondráček (†83), který ve vile bydlel po ní. Zákeřná nemoc připravila o život také členy rodiny a blízké Karla Svobody – jeho první manželku Hanu (†46), čtyřletou dceru Klárku (†4), souseda Petra Grubera, a dokonce i psa Guna.

Rok a půl poté, co se hitmaker zastřelil, se manželka jeho nejstaršího syna Petra Svobody (35) v návalu deprese předávkovala prášky. Naštěstí se ji podařilo zachránit! „Lucka je umělkyně a citlivá duše, stalo se příliš mnoho neštěstí,“ okomentoval tenkrát Petr nešťastnou událost.

Smrtící radon

Radon je všudypřítomný v přírodě se vyskytující radioaktivní plyn. Vzniká postupnou přeměnou uranu, který je v různé koncentraci přítomen ve všech materiálech zemské kůry. Radon sám se mění na jiné radioaktivní prvky a právě ty se při vdechování zachycují v dýchacích cestách a ozařují je.

Například horníkům v uranových dolech, kteří pracovali v prostředí s vysokými koncentracemi této látky, byl zjištěn vyšší výskyt rakoviny plic. A to je také možná důvod, proč na rakovinu v Jevanech umřelo tolik lidí.

Nejděsivější místo = zaniklá ves Aldašín

Přímo v těsné blízkosti Jevan stála kdysi vesnička Aldašín. Během třicetileté války ji však vojska tak zpustošila, že už se ji nikdy nepodařilo obnovit. Zbyl z ní jen kostel a přilehlý hřbitov, na kterém je pohřbený i Karel Svoboda! Část novodobých Jevan navíc stojí na místě bývalého vojenského pohřebiště. A právě odtud mají pocházet i všechna nevysvětlitelná zjevení!

Ladislav Štaidl(71): Nádor v krku

Rakoviny se léta obával také soused skladatele a expartner Ivety Bartošové (†48) Ladislav Štaidl. V roce 2001 se jeho obavy bohužel naplnily. „Když jsem ji nakonec dostal, paradoxně jsem nepropadl panice. Na tu bestii jsme naštěstí přišli včas. A jak to tak vypadá, tak jsem se jí nadobro zbavil,“ prozradil  skladatel až sedm let poté. „Přitom jsem šel za rodinnou lékařkou jen se zánětem nosohltanu. Naštěstí mě kompletně vyšetřila a odhalila v krku sedmimilimetrový uzlík na štítné žláze – onkopapilární karcinom,“ zavzpomínal Štaidl, který v boji nad karcinomem zvítězil.

Daniel Hůlka (47) Magnet na neštěstí

Kdyby se mezi obyvateli Jevan volil ten, o kterého se nejčastěji pokoušela smrt, vyhrál by jednoznačně právě Daniel. Muzikálový zpěvák, který si získal tisíce fanynek rolí krvežíznivého Draculy, už stihl nešťastnou náhodou spadnout z balkonu, když chytal klíče, onemocnět zánětem slinivky, při procházce v lese se mnohokrát zranit a nyní už dlouhou dobu zápasí s depresemi. Z prokleté obce však odejít nemíní.

Kateřina Brožová (48) Děsivá autonehoda

Jen pár metrů od svého tehdejšího domu v Jevanech dostala herečka za volantem mercedesu smyk. V dubnu 2003 vletěla s autem do příkopu, odřela ho o tři stromy a po odrazu vůz narazil do betonového sloupku na druhé straně silnice. Děsivě vypadající nehodu odnesla jako zázrakem »jen« zlomeným nosem a pohmožděninami krční páteře.

Fotogalerie
9 fotografií