Životní rolí Kaplanové byla ale babička z komedií Slunce, seno, kam nastoupila ve druhém díle. Po smrti Erny Červené z „jedničky“ hledal Zdeněk Troška pro představitelku „báby“ v posteli na kolečkách na dvorku hoštického stavení novou herečku. Na konkurzu si vybíral mezi pěti „finalistkami“, z nichž se nakonec rozhodl pro herečku pardubického divadla Valerii Kaplanovou, která prý byla v době natáčení Slunce, seno a pár facek čipernou sedmdesátnicí.

„Valerie byla úžasná baba. Když si vyjmula umělý chrup a rozpustila dlouhé šedivé vlasy, byla od paní Červené k nerozeznání,“ vzpomíná na Kaplanovou Troška. „Byla to naše pusinka, byla s ní ohromná psina. Nezkazila žádnou legraci a byla k neutahání! My už padali na hubu a ona měla obrovskou výdrž. Od rána do rána jela v jednom kuse a byla velice společenská. Při životě ji držel jen rum a cigareta. A když už opravdu musela jíst, tak si v kuchyni nebo v restauraci poprosila o to nejtlustší maso, co tam měli.“

Tahle pusinka ale štábu dokázala i pěkně zavařit! A to i tam, kde nebyla – třeba na natáčení v Itálii, kde vznikala část třetího dílu. Martinu Dejdarovi dala na cestu čtyřicet kanadských dolarů, které si od mládí schraňovala v trezoru, ale když je chtěl herec vyměnit, zjistilo se, že jsou falešné, a jeho málem zatkla italská policie coby padělatele.

Přestože v nejlepších letech ji velké role míjely, díky Slunce, seno se Kaplanová na sklonku života stala velmi žádanou figurkou. Televize Nova ji dokonce nechala několikrát moderovat hitparádu Eso místo Terezy Pergnerové (37), stala se i tváří loterie Tutovka! V druhé polovině 90. let začala Kaplanová bojovat s rakovinou, které v květnu 1999 podlehla v pardubické nemocnici. Bylo jí 81 let.

Fotogalerie
6 fotografií