„Když jsme se bavili s panem Lumírem Bartošem o tom neštěstí, tak mi řekl – vy máte smůlu, že jste si vytáhl černýho Petra!“ prozradil Blesku Rychtář až po dvou letech od sebevraždy jeho Ivety. „Nevím, co mi tím básník pan Lumír chtěl říct... Možná mi chtěl sdělit, že jsem to byl zrovna já, při kom Ivetka spáchala sebevraždu. Že se to nestalo v době, kdy žila s panem Pomeje nebo s někým jiným,“ dumá vdovec ještě dnes, kdy má opět narozeniny a znovu ožijí vzpomínky na nejhorší den jeho života.

Video
Video se připravuje ...

Dva roky od sebevraždy Ivety Bartošové: Rychtář promluvil o jejích blízkých! Pavel Machan

Kromě posledního pohledu do manželčiných očí, dopisu na rozloučenou a obrazu, který mu ještě stihla namalovat k narozeninám, se Rychtářovi při vzpomínce na Ivetu vybavuje bohužel také tahanice kolem jejích pozůstatků.

„S panem Bartošem jsme řešili i pohřeb. Trval na tom, aby byl ve Frenštátě a aby tam byla Ivetka i uložena. Na to jsem mu řekl, že v žádném případě,“ zavzpomínal Rychtář. Tím dohady Lumíra a Josefa ale neskončily.

„Potom chtěl, abych rodině dal alespoň část popela, abych se s nimi rozdělil. To jsem také odmítl. To by bylo, jako kdybych živému člověku uřízl nohu a dal ji někomu jinému! Samozřejmě se mu to taky nelíbilo,“ dodal vdovec, který urnu své milované ženy dodnes střeží doma v Říčanech jako oko v hlavě.

Válka sourozenců!

Přestože se Lumír o sestru po její smrti hodně zajímal, jejich vztahy byly během zpěvaččina života na bodu mrazu. „Ivetka mu zazlívala spoustu věcí. Hlavně to, jak přišel k domu, když ho na něj maminka napsala, a on ji pak vystěhoval do jedné nebo dvou místností,“ svěřil Rychtář s tím, že díky němu se na chvíli podařilo sourozence sblížit.

Vztahy ale zamrzly v létě 2013, když byla Iveta hospitalizovaná na psychiatrii. „Tenkrát ho tam nepustili. On to dával za vinu mně, což se hodně mýlil, protože to Ivetka dala vyloženě příkaz, kdo za ní může. A to jsem byl jedině já,“ prozradil Rychtář s tím, že to se Lumíra Bartoše hodně dotklo.

Fotogalerie
13 fotografií