Studenta FAMU režisér Dušan Klein (76) obsadil do role zahraničního medika Mirečka (from Bujumbura) ve filmech Jak básníci přicházejí o iluze (1984) a Jak básníkům chutná život (1987).

Roztomilou češtinou, širokým úsměvem a neutuchající touhou po ženské náruči si získal sympatie spousty Čechů. Dnes o něm ale už roky nikdo neví. Ani režisér Dušan Klein. Naposledy s ním mluvil před lety, kdy byl dnešní šestý díl zcela ve hvězdách... „Tehdy mi říkal, že v šestce já budu hrát a on režírovat!“ vzpomínal se smíchem Dušan Klein. Dnes ale na Mirečka ani on, ani nikdo další ze štábu nemá žádný kontakt.

A tak poslední, kdo s ním prokazatelně mluvil, a to přímo v jeho rodném Kongu, je investigativní novinářka Markéta Kutilová. Žena, která v současnosti udivuje odvahou, s jakou přináší zpravodajství z válkou pustošené Sýrie, jej tam vypátrala v roce 2008.

Tehdy jí potvrdil, že spojení na Štěpánka, Kendyho nebo Vendulku nemá ani on. „U nás kdysi proběhla občanská válka, tehdy jsem přišel o všechno – vyrabovali nám dům. Ukradli i můj diplom z FAMU. Zůstalo mi jen pár fotek a kožená brašna od Bati. Nemám dokonce ani videokazetu s filmem...“ povzdechl si anglicky, z jeho roztomilé češtiny prý zůstalo jen pár slov – slivovice, pivo, holky, knedlíky, Tuzex...

„Rád bych se jednou vrátil i se ženou a film viděl na velkém plátně,“ přeje si nahlas herec. „V Kongu nejsou peníze. Vy máte FAMU, Národní divadlo, kina… Tady z toho nemáme nic,“ postěžoval si v rozhovoru s Kutilovou.

Celý příběh Mirečka z Básníků si přečtěte v pátečním Blesku!

Fotogalerie
8 fotografií