Růžová rekvizita dostala jméno po Dádině milované tetě. Jako živočišný rod ji určila dvojice Ondřej Suchý (70) a Vladimír Popelka (84) písničkou Chytila jsem na pasece žížalu.

„Byl to od Felixe opravdu skvělý tah“ říká jeden z pamětníků. „Děti Dádu i žížalu milovaly,“ vzpomíná na nabité sály. Šlo o nový fenomén. „Maminky i děti chtěly mít písničky, podle kterých doma tancovaly, na cédéčku“ říká sama Dáda. První roky vůbec nestíhala. Vystupovala v televizi, jezdila po republice a nahrávala ve studiu.

Žížala nesla miliony. „Ne že bych chtěla tajit, kolik jsem vydělala, ale nedáme to dohromady. Cédéčka vydávala totiž hned tři hudební vydavatelství,“ vysvětluje Patrasová. Navíc peníze tekly do společného rodinného konta. Jak vyšlo najevo kvůli nedávné aféře s Felixovou nevěrou, neměla herečka nad penězi vůbec žádnou kontrolu, ani nevěděla, kolik peněz přiteklo a co se s nimi dělo dál! Podle velice hrubého odhadu muselo jít ovšem o těžké miliony! A tečou dál. Supraphon třeba nyní k výročí vydává 3CD The Best of Dáda. Patrasová včera dostala platinovou desku za půl milionu prodaných alb s Jůlií a čtvrt milionu za Pasu, pasu písničky.

Žížala neslavila úspěch jen na hudební scéně. S vidinou tučného zisku se jí zmocnili i výrobci hraček. A Jůlie šla na dračku. Každé dítě chtělo sedět u obrazovky se svou vlastní žížalou v náručí.

Kdo si přisvojuje slávu? Ondřej Suchý připomněl, že to byl on, kdo vlastně založil Dádinu slávu coby královny dětských srdcí. „Nechci se chlubit, ale cestu jí otevřel první singl Xénie a Arabela, který jsme v roce 1982 přivedli na svět s Michaelem Kocábem. Se skladatelem Vladimírem Popelkou jsme nedlouho nato napsali Dádin rozhodující hit Chytila jsem na pasece žížalu.“ A Jůlie byla na světě. Dáda si pak založila repertoár na písničkách takových autorů, jako je Zdeněk Svěrak (80) s Jaroslavem Uhlířem (70), Ivan Mládek (74) a Jiří Suchý (84).

Porcování peněz za CD

Textař a miliardář Michal Horáček (63) nechal nedávno nahlédnout pod pokličku a rozkryl, jak funguje porcování peněz utržených za prodané cédéčko.

Cena CD (s DPH) – 350 Kč

Cena bez DPH – 290 Kč

DPH (21 %) – cca 60 Kč

Z 290 Kč si vezme...

Distributor 40 % – 116 Kč

Ochranný svaz autorský – 18 Kč

Zbývá – 156 Kč

Interpret 20 % (= Dáda) – asi 31 Kč

Zbývá cca 125 Kč (autoři, nahrávací spol., producent atd.)

VŠE O DAGMAR PATRASOVÉ NAJDETE ZDE.

Fotogalerie
6 fotografií