V dokumentu ministerstva vnitra z 22. května 1986, který Blesk objevil, doslovně stojí: „Zasloužilý umělec Jiří VALA hovořil o vyvolávání protisovětských nálad... Řekl, že bezprostředně po zveřejnění informace o havárii se prý někteří členové souboru, zejména Václav Postránecký a Petr Kostka, doslova předháněli v šíření »zaručených zpráv«, získaných poslechem západních sdělovacích prostředků.“

Kolegy se prý sám několikrát pokoušel »umravnit«, docílil ale jen toho, že „se na něho dívali jako na nějakou černou ovci“, stojí dál v raportu X. správy SNB. S odstupem 30 let ovšem herecké legendy tyhle staré rány způsobené přímo kolegou už otevírat nechtějí.

„Prosím vás, to jsou staré věci, které si moc nepamatuji. O kolegovi jen v dobrém, neřešme to, prosím...“ požádal Blesk Petr Kostka (77), pro něhož jde nejspíš dodnes o velmi žinantní záležitost.

Václav Postránecký (72) se nevyjádřil vůbec. „Jirka Vala byl skvělý herec, ale moc zapálený komunista,“ dozvěděl se Blesk včera z jiného zdroje z hereckého prostředí. „Těžko říci, co z toho donášení měl, ale vědělo se to, nebyli jsme hloupí... Ale taková prostě byla doba,“ dodal zdroj, jenž trval na zachování anonymity.

Kdo byl Jiří Vala (†73)?

Herec v Národním divadle působil od roku 1972 do roku 1999. K jeho nejvýraznějším seriálovým rolím patřila postava podnikatele Martina Nedobyla v seriálech Sňatky z rozumu (1968) a Zlá krev (1986). V letech 1972–1986 vyučoval i herectví na Pražské konzervatoři. Valovu složku StB v 60. letech skartovala, protože ho nezískala k řízené spolupráci, v evidenci ale zůstal jako tzv. kandidát informátora.

Fotogalerie
8 fotografií