Na slavného interpreta hitů Holubí dům či Což takhle dát si špenát, rebela československé rockové scény sedmdesátých let, neustále vzpomíná jeho druhá žena Jitka Poledňáková Schelingerová (68)! Ta s Jiřím strávila 5 let, z toho dva roky byli manželé.

„Mám dokonce jeho košili, kterou hodil do prádla v den, kdy odjížděl na Slovensko. Je to strašně zvláštní, ale stále ta košile voní po Jirkovi. Jsem ráda, že tyhle věci mám. Vůbec mi nezáleží na tom, že nepobírám po Jirkově smrti tantiémy, tohle je pro mě daleko cennější,“ přiznala Poledňáková před časem. „Byla bílá, ale léty už zežloutla. Je i v původním igelitu,“ dodává.

Poledňáková mluví i o dni, kdy Schelinger zemřel. „Jirka měl ten den domluvený kšeft na Slovensku. Jeho bratrovi ani mně dodnes sice není jasné, proč bez kapely, ale natáčel tam ten den Televizní klub mladých. Měla jsem jet s ním, ale dostala jsem chřipku. Čekala jsem ho za dva dny doma, jenže Jirka se nevracel. Do oken ložnice nám tu noc svítila lampa a náhle přestala. Nejsem blázen, ale tehdy se mi to zdálo jako znamení, že se něco stalo,“ vzpomíná. „Volala jsem na Slovensko do hotelu, kde mi řekli, že tam má věci a nevrátil se. Volala jsem na slovenskou policii, kde mi s údivem řekli, že se diví, že u mě ještě nebyli soudruzi z Prahy. A že mi musí s politováním říci, že Jirka skočil z mostu a utopil se.“

Fotogalerie
3 fotografie