Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak básníci odcházejí na onen svět! Které hvězdy se nedožily 6. dílu?

/
  • Kteří „básníci“ se nedožili šestého pokračování? Je jich celá řada.
    14. dubna 2016 ● 05:00

    Do kin přichází dlouho očekávané šesté pokračování populárního filmového cyklu režiséra Dušana Kleina (76) o „básnících“ s názvem Jak básníci čekají na zázrak. Série, jejíž první díl vznikl v roce 1982, se točí okolo poetického Štěpána Šafránka, jehož hraje Pavel Kříž (54). Celá řada hvězd prvních dílů se však nového filmu už nedožila...

  • 1.

    Míla Myslíková: Šafránková, Štěpánova maminka

    Jak básníci přicházejí o iluze (1984) - Roli milující a starostlivé matky Pavla Kříže si Myslíková skutečně užívala.
    Autor: archiv Blesku

    Herečka, proslavená rolí maminek a tetiček, se objevila v prvních čtyřech dílech Básníků. Ten pátý se točil sice ještě za jejího života, paní Míla už ale natáčet nechtěla. Sama si rodinného života a štěstí neužila. „Vdaná byla krátce, a když od manžela dostala políček, pochopila, že s tímto člověkem žít nemůže,“ prozradila neteř Myslíkové Alena o jejím krátkém manželství s o pětadvacet let starším hercem Štěpánem Zemánkem.

    Trvalo rok a partneři se rozešli. Zemánek pak v roce 1969 zemřel. „Tehdy prý teta říkala, že nebude žádnýmu starýmu dědkovi prát ponožky, že je na to moc mladá,“ směje se dnes Alena Šimáčková. Míla se už nikdy nevdala a děti mít nemohla.

    Šimáčková tak byla spolu s bratrem jedinou příbuznou slavné herečky. Příliš se ale nestýkali. „Teta si to v posledních letech nepřála. Prý proto, že je stará a nemocná a abychom si ji pamatovali jako dřív. Když zemřela, dozvěděli jsme se to z rádia. Tehdy jsme jí chtěli vystrojit pohřeb, nebylo nám to ale umožněno,“ dodává paní Alena. 

  • 2.

    František Filipovský: důchodce Valerián Adolf

    2669261:full:true:true

    Čiperný důchodce a nadšený ochotník pan Valerián se objevil v prvních třech filmech. Slavný herec a dabér se narodil 23. září 1907. Byl velmi nadaným muzikantem po tatínkovi, regenschorim (ředitelem kostelního sboru) v Přelouči. Uměl na klavír a několik dalších nástrojů. Začínal v operetních odrhovačkách. Přestože už za první republiky ztvárnil role šplhounů Mazánka či Krhounka, nebyl kdovíjaký student. V prvním ročníku gymnázia v Pardubicích propadl a musel jít studovat do Hradce Králové. Nedostudoval ani filozofii na Univerzitě Karlově.

    Ve své herecké kariéře přešel poměrně brzy k postavám tatínků a dědečků, s dobrosrdečnou nebo naopak cholerickou náturou. Významnou součástí jeho tvorby byla práce s hlasem. Traduje se, že nikde jinde na světě není legendární francouzský komik Louis de Funès tak populární jako u nás – právě díky Filipovského dabingu. Filipovský zemřel 26. října 1993. Několik měsíců před smrtí mu vypověděly hlasivky službu. Nemluvil, dorozumíval se jen posunky.

  • 3.

    Jiří Císler: řezník Čermáček, ochotnický režisér

    2669229:full:true:true

    Jeho slibnou kariéru však též stopla těžká choroba, mluví se o Alzheimeru. Zatímco si jeho okolí myslelo něco o těžkém alkoholikovi, Jiří Císler měl problémy s pamětí, byl často dezorientovaný a to mu fakticky znemožnilo pokračovat v tom, co tak dobře uměl. Reagoval ztěžka a nevěděl, co se kolem děje.

    Od roku 2000 již nepromluvil. V závěru života jen seděl za oknem svého bytu poblíž Národního divadla a prázdným pohledem sledoval dění na ulici, jehož souvislosti už mu dávno unikaly. Okolí na něho zcela zapomnělo a nebýt jeho obětavé ženy, zemřel dočista sám. Zemřel 17. dubna 2004.

  • 4.

    Adolf Filip: Karel Marek, Kendyho otec

    2669230:full:true:true

    Kendyho tatínek se mihnul v prvních dvou filmech, přestože herec Adolf Filip zemřel až v roce 2007. Ve skutečnosti byl tatíkem populární zpěvačky Lenky Filipové.

    Na divadle i ve filmu byl Adolf Filip výrazným hercem menších rolí. Snažil se pečlivě popracovat své malé role, hledal správný vztah k divadelním postavám a jeho herectví se velmi snažilo vycházet a přibližovat se k nejprostšímu lidu – prosté, zemité a bodré. Tento způsob přesně odpovídal i jeho nezdolnému komunistickému přesvědčení (byl členem různých svazů a hnutí).

  • 5.

    Jiří Kodet: televizní režisér Pergl

    2669233:full:true:true

    Jiřímu Kodetovi nebylo dopřáno mnoho velkých rolí, zářil ale i v těch menších, např. jako režisér Pergl ve filmu Jak svět přichází o básníky (a opět v jeho 3. díle Jak básníci přicházejí o iluze), kolotočář Eda v Návštěvnících nebo kapitán Exner ve Smrti talentovaného ševce. Největší slávy se paradoxně dočkal až v posledním desetiletí svého života, kdy obdržel dva České lvy za role ve filmech Knoflíkáři a Pelíšky. Víc toho nestihl, protože smrt si pro něj přišla, tak jako pro řadu mužů jeho slavného rodu, ještě před sedmdesátkou.

    Osudnou se mu stala mozková příhoda a komplikace po zlomenině krčku. „Můj muž boj o svůj život vzdal,“ vzpomíná na manžela Soňa Kodetová s tím, že poslední půlrok života Kodet strávil upoutaný na lůžko.

  • 6.

    Luděk Kopřiva: choreograf Hugo Snowden

    2669234:full:true:true

    Jeho svérázný divadelní choreograf se objevil bohužel jen v prvním díle. Jeho životní rolí se však stala jiná role z osmdesátých let, a to farář Otík z Troškovy trilogie Slunce, seno... V posledních letech života herec trpěl Parkinsonovou chorobou, k níž se posléze přidal těžký zápal plic. Už za života si Kopřiva pořídil náhrobek s nevyplněným datem úmrtí na pražském Vyšehradě. Kameník tam pak čtyři měsíce po jeho osmdesátinách doplnil datum 2. října 2004.

  • 7.

    Jiřina Jirásková: ředitelka školy

    2669232:full:true:true

    Film Jak svět přichází o básníky, vůbec první díl celé série, byl také jedním z prvních filmů, díky kterým se komunistickým režimem zakazovaná Jiřina Jirásková mohla po dlouhých letech vrátit před kameru. Těmi dalšími byly Kachyňovy Sestřičky a Troškovo Slunce, seno, jahody. V dalších Básnících se už Jirásková neobjevila – po revoluci se stala na dlouhá léta ředitelkou Divadla na Vinohradech. Těžce nemocná zemřela 7. ledna 2013, spekuluje se, že odchod ze života si sama dobrovolně uspíšila.

  • 8.

    Rudolf Hrušínský: Hubáček, Alenin otec

     2669231:full:true:true

    Filmový tatínek Štěpánovy lásky Píšťalky a zakladatel rodinné herecké dynastie by měl radost, že oba jeho synové – Jan Hrušínský (60) a Rudolf Hrušínský ml. (69) pokračují v jeho hereckých šlépějích a patří mezi přední české herce. Herectví se věnoval i jeho vnuk, Rudolf Hrušínský nejmladší (45), později se však vrhl na podnikání a k filmu se vrací jen málo – naposledy v Decibelech lásky.

  • 9.

    Blažena Holišová: Hubáčková, Alenina matka

    2669262:full:true:true

    Častá filmová partnerka Vladimíra Menšíka (Půl domu bez ženicha), Josefa Somra (Kam doskáče ranní ptáče) či právě Rudolfa Hrušínského, s nímž se objevila i v Básnících, se stáhla do ústraní již dlouho před smrtí.

     

    Poslední film, televizní pohádku Zázračné meče, Holišová natočila deset let před smrtí a od té doby se stáhla do ústraní. Kdysi často obsazovaná herečka Národního divadla žila po smrti manžela v bytečku v pražských Nuslích. Ven nechodila. Bydlela se synem, který se o ni staral.

  • 10.

    Josef Větrovec: ředitel Obvodního ústavu národního zdraví

    2669263:full:true:true

    Větrovec se objevil nejen ve třetím filmu Jak básníkům chutná život, kde si zahrál funkcionáře, ale i v jeho porevolučním pokračování Konec básníků v Čechách. Zde už byl ředitelem soukromé kliniky plastické chirurgie.

    Herec se narodil 5. března 1922 v Plzni, krejčímu a posluhovačce. K divadlu tíhl již od dětství, už v devíti letech stál na ochotnických prknech. Učil se v plzeňské Škodovce, hrál závodně házenou a byl členem spolku dělnické mládeže Kovodělník. Za nacistické okupace byl za rozmnožování ilegálních letáků Němci vězněn v plzeňských Borech, Terezíně a Buchenwaldu. I v těchto těžkých chvílích spoluvězňům recitoval a hrál.

    Jako vysoký funkcionář vládnoucí strany také nesměl být obsazován do negativních rolí a hrál nejčastěji vedoucí pracovníky, lékaře a ředitele. Pamatovat si ho můžeme třeba jako předsedu JZD v seriálu Chalupáři.

    Za své herectví, a zejména za politickou činnost, byl poctěn Zasloužilým umělcem (1973), Řádem práce (1978), Cenou Jaroslava Průchy (1978), medailí Za zásluhy o hlavní město Prahu (1981), medailí SČSP (1981), pamětní medailí Světové rady míru (1982), pamětní Plaketou Klementa Gottwalda (1982), medailí J. K. Tyla (1983) a titulem Národního umělce (1983). Po roce 1989 se stáhl do ústraní, jen občas vystupoval s Jiřinou Švorcovou na prvomájových setkáních. Zemřel pozapomenut 11. února 2002.

    VŠE O FILMU JAK BÁSNÍCI ČEKAJÍ NA ZÁZRAK ČTĚTE >>> ZDE!!!

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 21

sores: Vy co zde píšete sprosté recenze,se nedožijete ani jejich věku. Je to proti přírodě, téměř už se nehýbat a cpát se než E a chemii, uzeninama z moučky a nechodit jen se vozit, atd.

(14. 04. 2016 09:41)

anna1234: .. i když před takovými šedesáti roky, proč ne? I když to ty jsi určitě ještě běhal "po houbách"

(14. 04. 2016 09:33)

anna1234: .. proti gustu žádný dišputát

(14. 04. 2016 09:30)

anna1234: .. a k tomu ještě připočtěme neustálé stresy, protože jsme dnes a denně doslova zahrnováni jenom negativními informacemi.

(14. 04. 2016 09:27)

placenta: ja bych se neotíral jen bych jí vylízal tot vše

(14. 04. 2016 09:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy