Francouzko-česká herečka měla už ve 22 letech zhoubný nález na děložním čípku. Pak byl léta klid, až pak, před pěti lety... „Ty boule jsem už měla jako malá holka. To jsou cysty. Když jsem ale šla na kontrolu a paní doktorka říkala, že se jí to nelíbí a že uděláme biopsii, tak jsem si říkala: ‚Ty boule můžou mutovat‘,“ zavzpomínala herečka na okamžik, který jí dost možná zachránil život.

„Po biopsii věděli, že jedna obsahuje nádorové buňky. A pak to šlo ráz na ráz,“ dodala. O jejím životě rozhodovaly dny. „Když se mě paní doktorka zeptala, kdy můžu na operaci, vzala jsem diář a ptala se: ‚Kolik dní potřebuju?‘ Odpověděla, že alespoň týden. Tak jsem říkala: ‚Aha, tak za dva měsíce...?‘ Ona jen koukala a řekla: ‚Ne, příští týden!‘,“ svěřila herečka s tím, že si už dnes nepamatuje, jak dlouho chemoterapie a ozařování trvaly.

V léčbě herečce paradoxně pomohla tragédie její sestry. „Ta právě na rakovinu prsu zemřela. Odmítla operaci, hledala cestu přes alternativní léčby... Nechtěla jsem udělat stejnou chybu jako ona, tak jsem poslouchala lékaře,“ svěřila Poullain v dokumentu 13. komnata, který dnes večer vysílá Česká televize.

Fotogalerie
8 fotografií