Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Slavné partnerky oslavence Zdeňka Svěráka: Zklamání i vášnivý poměr!

/
  • Oslavenec Zdeněk Svěrák a jeho filmové partnerky
    29. března 2016 ● 05:00

    Scenárista, spisovatel a hlavně herec Zdeněk Svěrák slaví osmdesátiny. Přestože má pověst velkého gentlemana a strážce morálky, říká se o něm, že zamlada býval velký proutník. Dokonce se kvůli jednomu románku málem rozvedl s manželkou Boženou. Zamiloval se totiž přímo na natáčení. Podívejte se s námi na jeho filmové partnerky a také na to, jaké vztahy s nimi měl. Za svou hereckou kariéru je kupodivu moc neměnil.

  • 1.

    Na samotě u lesa (1976)

    Postava: Lavička, manželka: Daniela Kolářová

    Nejznámějším filmovým partnerem Daniely Kolářové byl Jaromír Hanzlík. Ovšem také se Svěrákem tvořili manželský pár. V soukromém životě si ale od sebe drželi určitý odstup. „Nemůžu tvrdit, že jsme se Zdeňkem přátelé. Jsme dobří známí. Prakticky se nevídáme, kromě práce, kterou spolu máme,“ řekla k tomu Kolářová. Ačkoliv se z komedie Na samotě u lesa stal trhák, herečka na natáčení filmu nevzpomíná ráda. Souběžně totiž ještě točila Léto s kovbojem. „Byla to válka produkcí,“ uvedla Kolářová. Svěrák prý tehdy litoval, že obsadil právě Kolářovou. Pak jí ale odpustil, když přišel obrovský úspěch filmu.

    S Kolářovou vytvořili přesvědčivý manželský pár.
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Vrchní, prchni! (1980)

    Postava: Pařízek, manželka: Daniela Bakerová (69)

    Pro slovenské herečky měl Svěrák vždycky slabost. Před natáčením spolu herci strávili několik týdnů přípravami a Svěrák měl velká očekávání, nakonec byl ale zklamaný. Další spolupráci už herečce nenabídl. Zatímco on a Bakerová si příliš nerozuměli, režisér Ladislav Smoljak zažil během natáčení milostný poměr s Dagmar Patrasovou, která v komedii měla i lechtivé scény a platila tehdy za prvotřídní krásku. Jejich románek Svěrákovi nešel pod nos a Smoljakovi to dával patřičně najevo.

    Bakerová byla skoro celý film zahalená.
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Jára Cimrman ležící, spící (1983)

    Postava: Jára Cimrman, přítelkyně: L. Šafránková

    Se slavnou představitelkou Popelky si padli do oka okamžitě. Herečka Svěráka okouzlila a nezůstalo pouze u jediné spolupráce. „Je tak cudná, že jsem se před ní styděl vyprávět i nemravné vtipy. Když už jsem měl takovou anekdotu na jazyku, hned mě zastavila a řekla: vypravuj ji Pepovi (její manžel Josef Abrhám), on mi ji pak doma řekne,“ prohlásil s úsměvem Svěrák.

    Půvabná Libuše Šafránková
    Autor: Foto Aha!

  • 4.

    Co je vám, doktore? (1984)

    Postava: zubař Bohouš Burda, manželka: Iva Hüttnerová, milenka: Ivona Krajčovičová

    Do mladší kolegyně, Slovenky Ivony Krajčovičové, se Svěrák zamiloval, jako by byl zase student. A herečka mu ze začátku lásku opětovala. Jejich milenecký poměr se jim po celou dobu natáčení podařilo utajit a nikdo o něm neměl tušení. Romanci nepřerušili ani po natáčení, dál se vídali a Svěrák v tom byl až po uši.

    Ivona Krajčovičová jako blondýna
    Autor: Foto Aha!

  • 5.

    Jako jed (1985)

    Postava: Ing. Pavel Hnyk, manželka: Libuše Švormová, milenka: Laďka Kozderková, láska: Ivona Krajčovičová

    Když se  režisér Vít Olmer rozhodoval, koho obsadí do role Svěrákovy milenky, měl několik adeptek. Ale Svěrák měl vybráno hned a přesvědčoval režiséra, aby obsadil jeho slovenskou múzu. Olmer souhlasil, ale brzy si uvědomil, jak se věci mají. „Zdeněk byl neherec, takže nám docela nahrálo do karet, že se do Ivony, která ve filmu ztvárnila jeho milenku Julku Tomčányovou, opravdu zamiloval,“ uvedl Olmer. O mimomanželském poměru herce se krátce nato dozvěděla i Svěrákova žena. „Jednou přišel Zdeněk na natáčení s tím, že jeho Boženka mu zakázala hrát. Že prý není žádný herec, ale ty milostné scény že hraje opravdově,“ vzpomínal režisér. Zatímco Svěrák byl tak zamilovaný, že dokonce plánoval odejít od rodiny, mladé Slovence došlo, že jejich vztah nemá smysl, a ukončila ho. A to Svěrák nemohl překonat. „Naštěstí už to bylo na konci filmu, protože Zdeněk to strašně těžce nesl. Dokonce se s ní přestal úplně bavit. Když jsem jim potřeboval něco vysvětlit, dát pokyny, musel jsem to říkat každému zvlášť. Oni spolu vůbec nemluvili,“ prozradil Olmer. „Po padesátce to může potkat každého chlapa,“ vyjádřil se k tomu stručně Zdeněk Svěrák.

    A o rok později ve filmu Jako jed už jako černovláska
    Autor: Foto Aha!

  • 6.

    Vesničko má středisková (1985)

    Postava: malíř Evžen Ryba, milenka: Magdalena Šebestová (učitelka)

    S Magdalenou si Svěrák lidsky i herecky sedl, a tak ji obsadil i do svých dalších filmů: Nejistá sezona či Kolja, kde opět hrála jeho milenku. Asi i proto, že herečka věděla, jak na něj.

    Magdalena Šebestová to se Svěrákem uměla.
    Autor: Foto Aha!

  • 7.

    Obecná škola (1991)

    Postava: Souček, manželka: Libuše Šafránková

    O tom, koho obsadí do role Součkové, měli u Svěráků doma jasno hned. Vsadili na jistotu, a to jak herecky, tak i lidsky. U Šafránkové si mohli být oba manželé jistí, že by žádný románek se Svěrákem neměla.

    Šafránková se dočkala role Svěrákovy manželky.
    Autor: Foto Aha!

  • 8.

    Kolja (1996)

    Postava: František Louka, přítelkyně: L. Šafránková, milenka: M. Šebestová

    A do třetice hrála Zdeňkovi partnerku Libuše Šafránková. Tentokrát ale museli ještě obsadit i milenku Františka Louky a i tentokrát si Svěrák vzpomněl na Šebestovou, která už jeho milenku hrála v komedii Vesničko má středisková. V hereckém obsazení je Zdeněk asi velký konzervativec.

    O pět let později už ale byla zase jen milenkou…
    Autor: Foto Aha!

  • 9.

    Vratné lahve (2007)

    Postava: Josef Tkaloun, manželka: D. Kolářová

    Obsadit do role manželky  své postavy opět Libuši Šafránkovou už Svěrák asi nechtěl. Bylo proto nutné vybrat jinou herečku. Volba nakonec padla na Danielu Kolářovou. Herci si tak zopakovali před kamerou znovu manžele a kruh hereckých partnerek Zdeňka Svěráka se uzavřel.

     516529:full:true:true

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 30

achillea: To mluvíte určitě z vlastní zkušenosti. Vás museli do tý hlavy třískat potěhem. Padají z vás šílený kraviny. Asi jste nešťastný člověk, tím pádem taky zlý - podle vašich komentářů. Měl(a) byste s tím něco dělat, jestli to ale ještě jde

(06. 06. 2016 22:19)

mrdlafka: ta už zkur.vila plno filmů

(29. 03. 2016 18:05)

ejvm1712: Pokud vím tak to filmu Kolja chtěl Svěrák Magdu Vášariovou,ale ta odmítla

(29. 03. 2016 17:14)

gabreta: Svěrák, svěrák? To je vlastně to zařízení, co bývá namontovaný na stolech v dílnách. Kruci člověk by si ani nevzpoměl, co je to Svěrák!!

(29. 03. 2016 17:08)

dzambulka007: A ty jsi vůl na entou. Ta "jejich" tvorba byla především Smoljakova, to byl chytrý a šikovný chlap. Svěrák je pouze nenadaným parazitem, který žil z práce a talentu jiných. Sám za sebe nic nedokázal. Ale hloupost některých lidí nezná mezí. Kdyby vám někdo tvrdil, že obloha je zelená, tak to budete nejspíš také papouškovat.

(29. 03. 2016 13:19)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy