„Syn po narození vůbec nepřibíral, jakmile jsem s ním hnula, okamžitě se pozvracel. Lékařka nám doporučila, ať mu dáváme suchý rohlík a piškoty. Ale bylo to ještě horší a syn začal být čím dál víc apatický,“ vzpomíná v pořadu Úsměv vám sluší matka tří dětí z vesničky v Orlických horách.

Když se stav chlapce nelepšil, rodiče si vynutili návštěvu nemocnice v Hradci Králové. „Pořád jen ležel, když jsem mu zvedla ruku, spadla mu. Doktor nám řekl, že to není dobré. Byl prý hrozně odvodněný. Řekl nám, že jsme přijeli za pět minut dvanáct. Kdyby nedostal okamžitě kapačku, zemřel by,“ říká paní Alena se slzami v očích.

Video
Video se připravuje ...

Proměna zoufalé Aleny: Na radu lékařky zabíjela vlastního syna! Tereza Kühnelová, Lukáš Červený, Mária Rušinová

Lékaři ihned určili diagnózu. „Řekli nám, že má nevyléčitelnou celiakii a do konce života musí držet bezlepkovou dietu,“ vysvětluje matka. V tu chvíli se jí obrátil život vzhůru nohama. Neměla tušení, čím bude svého synka krmit. Bezlepkové potraviny nebyly tehdy téměř vůbec dostupné. Navíc byly velmi drahé.

Chlapcovo onemocnění dostalo rodinu do finanční tísně. „Manžel bral tehdy asi osmnáct set korun měsíčně, žili jsme z ruky do pusy. Peníze jsme dělili do obálek na nájem, jídlo a benzin. To byla hodně špatná doba, na to nerada vzpomínám,“ svěřila se paní Alena, která s nedostatkem financí bojovala dalších 20 let, než děti dostudovaly.

Ceny bezlepkových potravin:

Mouka (1 kg) 129 Kč

Krájený chleba (400 g) 92 Kč

Špagety (250 g) 51 Kč

Čokoláda (150 g) 39 až 69 Kč

Instantní polévky (20 g) 17 Kč

Z ustarané babičky šmrncovní rockerka

Když se paní Alena přihlásila do pořadu Úsměv vám sluší, svěřila nám, že se nikdy necítila v ničem dobře. Nevěděla si rady s účesem ani výběrem oblečení.

Kadeřnice v salonu Royal&Beauty Spa si s krátkým sestřihem hravě poradila. Oživila ho červenými melíry a patku vyčesala nahoru. Vizážistka kolem modrých očí nanesla kouřové stíny a úzké rty zvýraznila rudou rtěnkou.

Na stylistu se paní Alena těšila nejvíce a společně vybrali z kolekce obchodního domu C&A mladistvé kousky. Alena si nikdy nepomyslela, že ve svých letech oblékne koženkovou bundu a úzké džíny nebo naopak krátké romantické šaty. Konečně se po letech cítila zase sebevědomě.

Přihlaste se i vy!

V pořadu Úsměv vám sluší se reportérka Tereza Kühnelová za pomoci týmu odborníků snaží změnit život ženám s těžkým životním příběhem. Pořad se vysílá každou druhou středu na Blesk.cz. Pokud i vy chcete najít svou krásu a změnit svůj osud, napište nám a pošlete svou fotografii na promena@blesk.cz a my vám vykouzlíme úsměv na tváři.

 

Fotogalerie
28 fotografií