První známky agresivity režisér filmů Démanty noci či O slavnostech a hostech Jan Němec projevil ještě v době, kdy s Martou Kubišovou pouze randil. Namol opilý Němec vzal například zbraň a začal střílet do zpěvaččina bytu.

Létaly kolem mne kulky. Ale slíbil mi, že s těma vylomeninama přestane, když si ho vezmu. Že jen chtěl vystřílet můj monogram do stropu. Babička pak vždycky říkala: Ona jde na rande se svým vrahem!,“ popisuje Kubišová ve svých pamětech Láska za časů bezčasí.

Jenže ona si ho tenkrát místo toho, aby ho opustila, vzala. A teror pokračoval. Němec se od rána do večera utápěl v alkoholu a zpěvačka se čím dál víc bála o holý život.

„Jednou mi dal klíče od komory a zapřísahal mě: Kdybych na tebe vzal třeba sekeru, mi nic nedávej! Jenže nakonec za mnou opravdu se sekerou přišel, tak jsem mu klíče dala. Říkala jsem si, že přece nejsem blázen, abych se nechala zabít,“ vzpomínala.

Neustálý strach o život a stres způsobil to, že Kubišová v osmém měsíci těhotenství potratila. Celý týden nosila v břiše mrtvou holčičku. Teprve pak jí lékaři mrtvé tělíčko z těla vyoperovali a Marta prožila klinickou smrt. Přesto se s Němcem dokázala rozvést až o rok později v roce 1972, kdy mu přišla na nevěru. O dva roky později režisér emigroval do Amerika a vrátil se až v roce 1989.

Fotogalerie
8 fotografií