Rochová kromě hlavní ceny zvítězila i v kategorii Módní designer roku. „Připadám si jako Leonardo DiCaprio,“ zavtipkovala designérka a pedagožka v narážce na četné nominace na filmového Oscara, které známý herec proměnil až letos. Stejně jako Leo, také Rochová byla nominována již pětkrát, ale na titul si musela nějakou dobu počkat.

Letos se dočkala díky své módní kolekci Partitura, v níž se nechala inspirovat obrazy Milana Grygara. Kromě trofeje v podobě parfému ve speciálním skleněném objektu z dílny loňského hlavního vítěze, studia Dech Michaely Tomiškové a Jakuba Janďourka ve spolupráci se sklárnou Moser, dostala Liběna Rochová též 100 000 korun na vytvoření ceny na příští rok.

Nejlepší designérkou šperku se stala Helena Lukášová díky brožím a šperkům ve tvaru chodidel uší, rukou a úst, které byly vytvořené pomocí 3D tiskárny a představují tak věrné kopie částí těla příbuzných autorky. Dále byli oceněni například fotografové Jakub Skokan a Martin Tůma ze studia BoysPlayNice, studio Olgoj Chorchoj, obchod Nanovo či grafičtí designéři Tomáš Brousil, Petra Dočekalová, Zuzana Lednická a Radek Sidun.

Ocenění in memoriam obdržel a do Síně slávy vstoupil architekt a designér Bořek Šípek (†66), který 13. února letošního roku podlehl rakovině slinivky, s níž dlouhou dobu urputně bojoval. O tom, že získá cenu, prý Šípek už od ledna věděl a měl z toho velkou radost. Cenu za něj převzali jeho synové, starší Dalibor a mladší Artur (13), který dorazil společně s maminkou Leonou Machálkovou (48).

Oba Šípkovi potomci byli očividně velmi pohnutí, a Artur dokonce přiznal, že vždy svého otce rád pozoroval při práci. „Ať už to bylo ve sklárně, nebo na chalupě, nebo jak vařil. Bohužel už si dnes na jeho velice ostrých jídlech nepochutnám, ale jeho dílo můžu obdivovat celý život. Děkuju,“ pronesl nervózní Artur proslov se slzami v očích.

Artur, který stále ještě truchlí, byl v takto velké společnosti od smrti tatínka teprve podruhé. Premiéru si odbyl minulý týden na předávání cen Trebbia, odkud rovněž neodešel s prázdnou, co se posmrtných cen týče. Ani v jednom případě rozhodně neudělal tátovi ostudu a své obtížné role se zhostil se ctí.

Galavečer si ovšem nenechaly ujít ani další slavné tváře, mimo jiné i generální ředitelka vydavatelství Czech News Center Libuše Šmuclerová (52) s dcerou Justinou Annou a také herečky Tereza Voříšková (26) či Aňa Geislerová (39). Druhá jmenovaná se na událost náležitě vyfikla a v průsvitných šatech tak všem vystavila na odiv svá ňadra. Jednu z cen předávala vítězka taneční soutěže StarDance a zamilovaná dvojice, herečka Marie Doležalová (29) a tanečník Marek Zelinka (29). Rovnou pak předvedli i menší pár tanečních kroků.

Vše o rakovině Bořka Šípka na Blesk.cz naleznete ZDE

Fotogalerie
21 fotografií