V sobotu měl slavit 81 let, připít si herec ale mohl nanejvýš vlažným čajem. A to ve vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích, kde ho operovali. „Musel okamžitě na sál,“ prozradil Nedělnímu Blesku jeden ze spolupacientů.

Podle manželky Martiny Růžičkové (43) Rudolfa před týdnem nebývale silně zasáhla zpráva o rakovině, s níž bojuje jeho dávná kolegyně a kamarádka Hana Maciuchová (70). „V jeho věku se takové smutné zvěsti jen těžko vstřebávají,“ řekla Martina.

Hana Maciuchová příteli výstižně o nemoci řekla, že „musela kousnout do ropuchy“. Jelínek ji všemožně utěšoval. „Držím ti palce, posílám energii a doufám, že si spolu zatancujeme“, prohlásil herec. Jen o pár dní později měl sám krvácení do mozku a lékaři ve střešovické nemocnici ho museli v pátek operovat.

Vše může mít na svědomí právě velké rozrušení z kamarádčiny nemoci a strach o ni. „Rudolf je velký »cíťa«, všechno si bere možná až moc,“ odsvědčí každý, kdo ho trochu víc zná.

Loni herec prodělal mrtvici zapříčiněnou nejspíš velkými letními vedry. Aby toho nebylo málo, ležela před týdnem pro změnu v motolské nemocnici Jelínkova žena Martina, žokejka a chovatelka koní. Do Motola ji transportoval vrtulník, po pádu ze sedla měla totiž mnohonásobné zlomeniny žeber.

Major Hradec v legendárním seriálu 30 případů majora Zemana

Zprvu řidič sanitky v Kateřinské Hoře, jenž se při vyšetřování krádeží inzulinu spřátelil s Honzou Zemanem. Ten ho také přetáhl k SNB, v jehož službách pak řešil řadu případů, vč. riskantních misí v Jižní Americe (viz Rukojmí v Bella Vista).

V 28. díle Poselství z neznámé země se potkal právě s Maciuchovou v roli Inge Schellerové. Na útěku ze zajetí (byl držen jako rukojmí bývalého nacistického zločince) byl pak smrtelně raněn. V Praze mu pak coby hrdinovi vystrojil stát pohřeb se všemi poctami.

Fotogalerie
10 fotografií