„Retrospektivní výstava by se měla dělat po smrti. Ale to snad ještě chvíli nebudu… Podle prognóz bych se měl už jen lepšit,“ doufal umělec na své výstavě, která byla průřezem jeho celoživotní tvorbou.

Na vernisáži v Tančícím domě v Praze hýřil Šípek, který byl i dvorním architektem exprezidenta Václava Havla, energií a vtipem. Dokonce mu ani nevadilo, že nepozorní fotografové a herečka Bára Štěpánová (55) rozbili dvě cenné vázy v hodnotě padesáti tisíc korun!

Přesto, že se cítil fit a celý večer mu nezmizel úsměv z tváře, byl pohublý a kvůli dlouhé léčbě přišel o vlasy.

Za léčbou dojížděl Šípek až za specialisty do Madridu. „Tam mají navíc možnost klinických výzkumů. Dá se říct, že jsem v nich posloužil – a ještě s radostí - trochu jako pokusný králík,“ vtipkoval Šípek.

Ovšem, i když se světoznámý architekt cítil dobře a byl plný naděje, přiznal, že s nejhorším je smířený. V září v pražské Galerii Miro na Strahově představil výstavu, která nesla název Odsouzenci na smrt. Na otázku, zda je připraven i na ni, odpověděl: „No jistě! Ale to je snad každej, ne?“

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Bořek Šípek (†66): V posledním rozhovoru se svěřil, že na smrt je připravený… KRISTÝNA LÉBLOVÁ, JAN BRUNCLÍK, JAROSLAV BOUDA

Fotogalerie
10 fotografií