Jen čtyři dny po jeho náhlé smrti v dubnu 2015 měly být expremiérovi, trpícímu amyotrofickou laterální sklerózou, aplikovány do páteře kmenové buňky. „Ano, uvažovali jsme o nich,“ potvrdila Blesku vdova Šárka Grossová (46) s tím, že více se k úmrtí manžela nechce vyjadřovat.

„Nejvíc nás zaskočila informace o jeho smrti. Byl totiž nadopovaný vitaminy a preparáty, aby nic nechytil. Své naděje upínal ke kmenovým buňkám… To je důvod, proč lze jen těžko věřit přirozené smrti,“ svěřil Blesku zdroj z Grossova blízkého okolí.

Expremiér si nechal udělat rozbor krve a vlasů, byl v nich prý radioaktivní uran. Grossovu teorii o otravě prověřovaly i tajné služby. BIS měla ke spolupráci přizvat americkou a izraelskou tajnou službu s tím, že uran se mu mohl dostat do těla nejspíš v letech 2000 až 2004, kdy byl ještě ministrem vnitra. Mohl ho prý vypít v nápoji.

„Se Standou jsem naposledy mluvil loni v únoru. Sdělil mi některé informace, na základě kterých jsem následně informoval policii,“ potvrdil Blesku poslanec Richard Dolejš (45, ČSSD). V den pohřbu podal trestní oznámení pro podezření z vraždy expremiéra, aby ostatky nebyly okamžitě zpopelněny. „Standa si nechtěl okolnosti svého onemocnění vzít s sebou. Chtěl, aby to veřejnost věděla. I proto se obrátil na tajné služby. Byl přesvědčený, že nemoc nepřišla přirozenou cestou,“ dodal.

Policie ale nic podobného nezjistila. „Mohu potvrdit, že se pražští kriminalisté celou věcí zabývali. Důkladným šetřením však nebyly shledány důvody pro zahájení úkonů trestního řízení. Vzhledem k tomu, že se podezření uvedená v trestním oznámení nepotvrdila, policie věc uložila ad acta,“ vysvětlila mluvčí policie Andrea Zoulová.

Gross měl být otráven deset let předtím, než propukla jeho nemoc. Tedy kolem roku 2002, kdy byl v půlce svého čtyřletého působení jako ministr vnitra. V té době se začal zaplétat do nebezpečných her:

  • Figuroval v kontroverzních kauzách typu Moravia Energo, Key Investments a hlavně Mostecká uhelná, v nichž se nevybíravě umlčovali aktéři – třeba zmrzačením po pádu z posedu, jak se to „přihodilo“ zbrojaři Pavlu Muselovi, který měl s Grossem nadstandardní vztahy.
  • Měl ohromný vliv ve vládě, která železárnám Tomáše Chrenka přes odpor EU přihrála dvě miliardy korun – později pak Chrenek nechal Grosse záhadně vydělat 80 milionů na akciích.
  •  Jeho jméno se objevilo i v souvislosti s kmotrem Františkem Mrázkem. Ten podle odposlechů stál za vážným postřelením podnikatele Ivana Lhotského v roce 1999, dva dny poté, kdy se přiznal ke sponzorství ČSSD. V té době byl Gross šéfem poslanců.
  •  Jako ministr vnitra zřídil v roce 2002 tým Mlýn, po němž zůstala pachuť policejního „grosstapa“, které mělo sbírat na vlivné lidi kompromitující materiály (podobně jako Mrázkův archiv) a „likvidovat“ nepohodlné svědky a konkurenci z politiky i byznysu.
  • Uprchlý Radovan Krejčíř rozhlašoval, že ČSSD a Grossovi věnoval 60 milionů za to, když mu přihrají státní podnik Čepro.
  • Rozzlobil mocné lobbisty s totalitní minulostí, když podrazil Miloše Zemana v prezidentské volbě 2003.

Fotogalerie
15 fotografií