A je to! Pat a Mat

Mají obě ruce levé. Dva chlapíci, kteří se snaží být těmi nejlepšími kutily, ale nakonec vždycky všechno pokazí. Pat a Mat se stali okamžitě diváckými oblíbenci. Že by se v nich někteří viděli? Pohádka vznikla v roce 1976 a nevyhnula se komunistickému režimu. Jednomu tvůrci oblékli červené tričko, které symbolizovalo Sovětský svaz, a druhý dostal triko žluté, které bylo spojeno s Čínskou lidovou republikou.

Mach a Šebestová

Příběhy dvou třeťáků chlapce Macha s brýlemi a dlouhovlasého děvčete Šebestové mají na svědomí dramatik a básník Miloš Macourek a výtvarník Adolf Born. Pohádka nejenom malé diváky vychovávala, ale také v nich podporovala fantazii. „Jejich jména vymýšlel Miloš Macourek. Iritovali ho jména jako Čuk a Geg, a tak zvolil něco civilnějšího. Já jsem byl zase inspirovaný svojí dcerou, která byla zrovna ve třetí třídě, a jejím stejně starým bratrancem, který nosil brýle stejně jako Mach,“ zavzpomínal Born.

Krteček

V roce 1957 se v hlavě Zdeňka Milera zrodil Krteček. A to úplně náhodou. Dostal totiž za úkol vymyslet hrdinu, který by vysvětlil, jak se vyrábí plátěné košile, a mělo to být něco jiného, než do té doby vytvořila dílna Walta Disneyho. Když nad tím český výtvarník přemýšlel, šel zrovna po zahradě, kde zakopl o krtinec. V tu chvíli jsem věděl, že hlavním hrdinou příběhu bude krtek. Říkal jsem si, že se mi zoologové budou smát, protože tak krtek vůbec nevypadá, ale víte, že jsem v jedné encyklopedii našel krtka s růžovým nosem?“ uvedl kdysi Miler. 

Fotogalerie
10 fotografií