Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co se stalo s hvězdami Třech oříšků pro Popelku? Jedna tragédie za druhou!

/
  • Postava královny byla pro německou herečku Karin Lesch první a zároveň poslední rolí, kterou měla.
    24. prosince 2015 ● 10:19

    Co se stalo s hlavními hvězdami pohádky Tři oříšky pro Popelku? Kdo je po smrti a kdo se těší dobrému zdraví? A jaké byly životní osudy těch, pro něž byla Popelka nejvýraznější hereckou příležitostí? Vydali jsme se po jejich stopách! 

    hhhCo se stalo s hlavními hvězdami pohádky Tři oříšky pro Popelku, od jejíhož natočení? Kdo je po smrti a kdo se těší dobrému zdraví? A jaké byly životní osudy těch, pro něž byla Popelka nejvýraznější hereckou příležitostí? Vydali jsme se po jejich stopách!Co se stalo s hlavními hvězdami pohádky Tři oříšky pro Popelku, od jejíhož natočení uplynulo už 37 let? Kdo je po smrti a kdo se těší dobrému zdraví? A jaké byly životní osudy těch, pro něž byla Popelka nejvýraznější hereckou příležitostí? Vydali jsme se po jejich stopách!

    Více na http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/53233/princ-pavel-travnicek-denik-aha-ho-doprovazel-do-nemecka-tady-jsem-tocil-popelku.html?utm_source=ahaonline.cz&utm_medium=copy

  • 1.

    Pavel Trávníček (65) – princ

    S výjimkou dvou ústředních představitelů pohádky Tři oříšky pro Popelku – Libuše Šafránkové a Pavla Trávníčka – je už většina jejich partnerů ze slavného filmu po smrti.

    Do role pohádkového prince si Trávníčka režisér Václav Vorlíček (85) vybral prý proto, že byl podobný francouzskému lamači dívčích srdcí Alainu Delonovi. Ve filmu jej ale kvůli tehdejšímu silnému moravskému přízvuku přemluvil Petr Svojtka (†35). Trávníček se letos počtvrté oženil s letitou partnerkou Monikou, Svojtka zahynul v roce 1982, když spadl pod tramvaj.

    Z Pavla Trávníčka udělal film pro mnohé navždy prince.
    Autor: Foto Nakladatelství Omega/Kniha Tři oříšky pro Popelku a archiv Blesku

  • 2.

    Libuše Šafránková (62) – Popelka

    Role Popelky ji učinila nesmrtelnou a provází ji celý život. Vorlíček si ji vybral poté, co si ji vybavil jako Barunku v Babičce. Předtím mu konkurzem neúspěšně prošly stovky děvčat. Sama Šafránková prý na něj přišla s několikahodinovým zpožděním a myslela, že režisér už nebude mít zájem. Šafránková je vdaná za herce Josefa Abrháma.

    Šafránková jako Popelka
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Jaroslav Drbohlav (†37) – pobočník Vítek

     

    Nejtěžší osud potkal představitele princova pobočníka Vítka, herce Jaroslava Drbohlava (†37). „Jaroslav zemřel už v roce 1985. Měl těžkou cukrovku,“ vzpomíná na kamaráda Pavel Trávníček. Drbohlav byl mimo jiné bratr Jany Drbohlavové (75) proslavené rolí zubaté učitelky v Dívce na koštěti.

    Patřil k nejtalentovanějším hercům své generace a měl před sebou zářnou budoucnost. Působil v libereckém Divadle F. X. Šaldy a od roku 1976 byl hercem Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (dnešní Švandovo divadlo). Později se oženil a narodila se mu dcera Eva.

    Zlom nastal počátkem 80. let, kdy onemocněl těžkou cukrovkou a postupně oslepl. Během nemoci ještě natočil několik drobných rolí ve filmu, ale v dubnu 1985 zemřel v Praze na selhání jater.

    Princova druhého pobočníka Kamila si zahrál Vítězslav Jandák (68), který se už herectví nevěnuje a vstoupil do politiky. V letech 2005–2006 byl ministrem kultury za ČSSD.

    Prince by si místo Pavla Trávníčka mohl zahrát třeba Vojta Dyk.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Dana Hlaváčová (70) – Dora

     

    Dana Hlaváčová je mladší sestrou populární Jany Hlaváčové (77). Na rozdíl od ní se ale k herectví dostala neplánovaně. „V mládí jsem se zajímala o matematiku, chtěla jsem ji studovat, ale pak jsem se nějakým zkratem v myšlení dala na herectví,“ směje se dnes paní Dana, jejíž životní rolí se stala Popelčina nevlastní sestra Dora ve slavné pohádce.

    „Natáčela jsem ji už těhotná, takže jsem pana režiséra dost potrápila. Scénu, kdy s macechou ujíždíme v kočáru a padáme do rybníka, za nás museli točit kaskadéři,“ vzpomíná Hlaváčová. Dnes žije Hlaváčová v Mladé Boleslavi, kam odešla z Prahy. Poté, co v roce 1991 skončila s divadlem, se k herectví vrací jen sporadicky, věnovala se i jeho výuce.

    Dora v podání Dany Hlaváčové natáčela v šestém měsíci těhotenství. S dcerou dnes žije v Mladé Boleslavi.
    Autor: Archiv Blesku

  • 5.

    Carola Braunbock (†54) – macecha

     

    Německá herečka a rodačka z českých Všerub zemřela na infarkt v roce 1978, pouhých pět let po natočení Popelky. Česky rozuměla i trošku mluvila, před štábem na natáčení to ale tajila. V české verzi ji namluvila herečka Jaroslava Adamová.

    Postava macechy, kterou ztvárnila Carola Braunbock (†56).
    Autor: Jaromír Komárek, archiv

  • 6.

    Vladimír Menšík (†58) – čeledín Vincek

     Snad nejpopulárnější český herec a vypravěč chyběl jen v málo filmech Václava Vorlíčka. V době natáčení Popelky se potýkal s vracející se závislostí na alkoholu a často byl tak opilý, že ani nemohl mluvit.

    Ve scéně, kdy Menšík řeže v sadu větve, je v záběru vidět sloup s elektrickým vedením.
    Autor: Archiv Blesku

  • 7.

    Jan Libíček (†43) – preceptor

     

    Živelný herec a také Vorlíčkův oblíbenec. Jeho role byla do filmu přidána až po dokončení scénáře. Zemřel v roce 1974 na diabetický šok přímo před kamerou při natáčení další Vorlíčkovy komedie Jak utopit doktora Mráčka. Celý život se vyhýbal lékařům a měl panický strach z nemocnic.

    Jan Libíček si v Popelce zahrál preceptora.
    Autor: Jaromír Komárek, archiv

  • 8.

    Helena Růžičková (†67) – Droběna

     

    Její filmový tanec, při kterém bezmocného prince vláčí v náruči, byl improvizací na place. Korpulentní Helena patřila až do své smrti (v roce 2004 podlehla rakovině) k našim nejpopulárnějším herečkám. V době své největší slávy vážila až 260 kilogramů!

    Helena Růžičková hrála Droběnu, dceru baronky z Kratihájů, což je postava z divadelní hry Zvonoklasy.
    Autor: Archiv Blesku

  • 9.

    Jiří Růžička (†43) – kuchtík

    Syn Heleny Růžičkové se v tomto filmu s mámou před kamerou nesetkal, přestože jej režisérovi doporučila právě ona. Zemřel pět let před svojí matkou, silná nadváha mu způsobila řadu zdravotních problémů. Konec života mu navíc zkomplikovala mozková mrtvice a fakt, že se záchranářům nevešel na nosítka a do sanitky.

    Jiří Růžička hrál mladého čeledína.
    Autor: Archiv

  • 10.

    Míla Myslíková (†71) – hospodyně

    Diváci si ji pamatují především z Kleinových „básníků“, posledních deset let před smrtí však už nefilmovala. Psala knížky pro děti a propadla náboženské sektě. V roce 2005 podlehla mrtvici.

    Míla Myslíková jako hospodyně
    Autor: Archiv

  • 11.

    Rolf Hoppe (85) – král

     

    Německý herec spojil svůj život s Drážďany, kde postavil a otevřel vlastní divadlo. Před časem přišel o hlas a chvíli se živil jako cvičitel zvířat v cirkuse.  Je ženatý, má dvě dcery. Do češtiny ho nadaboval Otto Šimánek (†67), jinak známý jako Pan Tau. 

     

    Pro královnu to byla jediná velká a předposlední role.
    Autor: Filmové ateliéry Barrandov/DEFA

  • 12.

    Karin Lesch (80) – královna

     

    Převážně divadelní herečka z německých Drážďan, do Popelky ji navrhl její herecký kolega Rolf Hoppe. Byla to její poslední filmová role. Po smrti manžela, bývalého ředitele filmových studií DEFA, se uzavřela do sebe a nekomunikuje s médii ani někdejšími kolegy. U nás ji propůjčila hlas oblíbená Květa Fialová (86), která v současnosti bojuje s pokročilým stádiem Alzheimerovy choroby.

     

    Postava královny byla pro německou herečku Karin Lesch první a zároveň poslední rolí, kterou měla.
    Autor: Archiv Blesku

     

    Fotogalerie
    17 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 21

zh12: U postavy Droběny je chyba, postava je z románu Zvokokosy, ten byl natočen např. jako TV muzikál, nejde o hru. V německé verzi se postava jmenovala taktéž ironicky Kleinröschen, Malá Růžička 😀

(05. 01. 2022 17:41)

jir.ass: Postava královny byla pro německou herečku Karin Lesch první a zároveň poslední rolí, kterou měla. (Archiv Blesku)

(25. 12. 2015 11:40)

jir.ass: Karin Lesch šla ve šlépějích matky. Studovala na Státní herecké škole v Berlíně. Po prvních zkušenostech v divadlech v Postdamu (dnešní Hans Otto Theater) a Berlíně začíná spolupracovat s televizí (DFF) a filmem (DEFA). Přichází první role v TV filmu Matthias Löffelchen, der Osterhase (Velikonoční zajíc 1953), následuje Eine alte Liebe (Stará láska 1959). Její první pohádkovou rolí byla dcera mlynáře v pohádce Das Zaubermännchen (Kouzelní mužíčkové 1960), kde si zahrála i s matkou. Následuje Der Tod hat ein Gesicht (I smrt má tvář 1961), Die Toten bleiben jung (Mrtví zůstávají mladí 1968), Die Nächte des Zorns (Noci rozlobených 1970), KLK an PTX – Die Rote Kapelle (Rudá kapela 1971). V roce 1973 dostává nabídku na roli královny v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Do role ji doporučil Rolf Hoppe, představitel krále. Mylně se tvrdí se, že to byla její poslední filmová role. V roce 1974 natočila TV film Die Geisterfalle (Případ s duchy). Poté se stahuje do ústraní. O Vánocích 2013 poskytla rozhovor zurišským novinám Tagblatt der Stadt Zurüch, které ji označily za filmovou královnu. Na otázku ohledně společného natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku odpověděla: „Ve vzpomínkách leží pocit štěstí." Karin Lesch byla provdána za generálního ředitele studia DEFA Hanse Dietera Mäde, který v roce 2009 zemřel. Dnes žije v Berlíně.

(25. 12. 2015 11:20)

pavel215-evzen-02: To tvůj ožralý fotr, starý komouš natáhnul papuče, debile!

(24. 12. 2015 16:10)

hidrantt: No úplná pohroma i pro ty co se na ni dívali:otec ,tchán,děda,babička,sousedi,pět našich psů,koček ani nevím,všichni po smrti.No jak říkám ,radši si pustím jen zvuk. Blesku chtěl bych Vás tam všechny nazvat čurá...kama,ale to bych je urazil.

(24. 12. 2015 14:49)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy