Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

55 dnů boje Karla Gotta s rakovinou: Co už musel přetrpět a jak se změnil?

/
  • Karel Gott a jeho boj s rakovinou. Čím si prošel za 51 dní od hospitalizace?
    19. prosince 2015 ● 05:00

    Už to budou téměř dva měsíce, co legendární zpěvák Karel Gott bojuje se zákeřnou nemocí – rakovinou mízních uzlin. Za tu dobu si toho mnoho prožil a hlavně pořádně zabojoval! Co Karla Gotta za 55 dní jeho nemoci potkalo?

  • 1.

    Hospitalizace

    Karel Gott byl do pražského IKEM převezen na konci října. Zpočátku se zdálo, že jeho zdravotní problémy způsobilo srdce a nepřímo to potvrdil i kardiolog Jan Pirk, který se o zpěváka vždy staral. „Léčíme ho, je tady, ale nebudeme poskytovat více informací. Paní Gottová si to nepřeje,“ řekl tehdy televizi Nova.

    Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM)
    Autor: Foto: Robert Klejch

     

  • 2.

    Operace

    Zlatého slavíka se okamžitě ujal významný český kardiochirurg Jan Pirk. Karel Gott podstoupil několik vyšetření, na základě kterých se Pirk rozhodl pro neodkladnou operaci. Gotta odvezli na sál.

    Přední český kardiochirurg Jan Pirk
    Autor: archiv Blesku

     

  • 3.

    Co je s Karlem Gottem?

    „Milí příznivci Karla Gotta, bohužel vám musíme oznámit, že Karel Gott ruší svá vystoupení v nejbližším období. Velmi ho to mrzí, ale hospitalizace v nemocnici mu koncertování neumožní. Pan Gott se ke svému zdravotnímu stavu nechce veřejně vyjadřovat. Věří, že to pochopíte,‟ napsala na jeho facebookovou stránku jeho manažerka Aneta Stolzová. A to bylo na dlouhou dobu jediné vyjádření, které se dostalo na veřejnost. Dlouho tedy nebylo jasné, s čím se opravdu Mistr v nemocnici potýká.

    Vyjádření
    Autor: Facebook

     

  • 4.

    Gottovi šlo o život hned 2x

    Kromě problémů se zúženou srdeční chlopní vyšlo najevo, že je zpěvák značně dehydratovaný. A to jeho stavu rozhodně také nepřidalo! Naštěstí ale zpěvákovy fanoušky uklidnila Ivana Gottová. „Jeho stav je stabilizovaný a pooperační průběh je bez komplikací. Všechny vás moc zdraví a děkuje za krásné a povzbuzující vzkazy,“ napsala na zpěvákův profil a sama se o něj každý den poctivě starala.

    Ivana v pátek nakoupila Karlovi v supermarketu nedaleko vily na Bertramce.
    Autor: M. Pátek, archiv Blesku

     

  • 5.

    Karel Gott na JIP

    Ve speciální místnosti plné přístrojů sledujících životní funkce ležel Karel Gott sám. Průhledná skla ve zdi a na dveřích byla zastíněná tak, aby na Gotta nikdo z chodbiček neviděl.

    V podobném aseptickém pokoji s prosklenou stěnou Gott leží.
    Autor: D. Kundrát, M. Hykl, M. Pátek, P. Machan


     

  • 6.

    Karel Gott a Eva Pilarová

    Zpěvák Karel Gott měl vystoupit na koncertě kamarádky Evy Pilarové, ale kvůli hospitalizaci se nemohl zúčastnit a tak Evě Pilarové zavolal. „Musím se s vámi podělit o příjemnou zprávu. Mluvila jsem s Karlovou manželkou Ivanou a ta mi pak předala k telefonu Karla. Řekl mi: ‚Je mi líto, že nemohu být osobně na tvém koncertě a omlouvám se. Zdravím tebe i všechny v sále,’ oznámila zpěvačka. A to nebylo všechno! „Žádná operace srdce se nekonala, žádné problémy s chlopní jsem neměl. Jsem po operaci po náhlé břišní příhodě a zotavuji se. Tak mu teď všichni do nemocnice pošleme symbolický dárek,“ dodala.

    Eva Pilarová zazpívala i své nejznámější pecky.
    Autor: Alexandr Malachovský

     

  • 7.

    Karel Gott ve vážném stavu

    Zjistilo se, že Gott má ještě jiný problém ‒ a to v břiše! Několik dní mu bylo nevolno, a tak profesor Jan Pirk (67), který se o Gotta staral, nechal zpěvákovi udělat další vyšetření. Zpěváka po nich ihned převezli na chirurgii, kde ho v úterý v poledne operovali. Od zákroku, který trval tři hodiny, leží Slavík na ARO chirurgické kliniky IKEM, která řeší břišní onemocnění.

    Jít, nebo nejít na Slavíky? To je otázka, kterou dnes Mistr řeší.
    Autor: archiv Karla Gotta

     

  • 8.

    Karel Gott má rakovinu

    „Po souhlasu pana Karla Gotta sděluji následující: včera ve večerních hodinách byl k nám na I. Interní kliniku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze přeložen pan Karel Gott. Při operaci náhlé příhody břišní mu byl diagnostikován non-Hodgkinův lymfom jako příčina stavu. Dnes byla zahájena cílená léčba tohoto onemocnění za použití nejmodernějších prostředků a za spolupráce týmu odborníků. V tuto chvíli nelze odhadnout, jak dlouho bude léčba trvat. Klinika žádá o dodržení všech morálních a etických pravidel vůči pacientovi i nemocnici a prohlašuje, že do odvolání nebude poskytovat žádné další informace,“ uvedl prof. MUDr. Marek Trněný, CSc, který si zpěvákův případ vzal plně na starost.

    Profesor Marek Trněný dohlíží na léčbu Karla Gotta.
    Autor: David Kudrát, M. Hykl, P. Machan, M. Pátek

     

  • 9.

    První chemoterapie

    „Je třeba si uvědomit, že non-Hodgkinův lymfom je systémové onemocnění celého organismu. Nelze jej tedy odoperovat,“ vysvětlil před časem v MF DNES Trněný s tím, že také systém léčby je u každého pacienta jiný. Některé stačí jen sledovat a hlídat, jiní potřebují léčbu hned. Karel Gott se ale držel a bojoval dál.

    Snímky zobrazují pacienta před a po léčbě non-Hodgkinova lymfomu.
    Autor: medicabaze.cz

     

  • 10.

    Vzkaz pro Gotta od Jaromíra Jágra

     

    Vzkaz pro Karla Gotta zveřejnil Jaromír Jágr na svém facebookovém profilu, který sleduje přes 661 tisíc fandů. Jeho vzkaz ze zámoří byl jasný a stručný: „Bojuj, Karle! Jsme s Tebou. Florida Panthers.“ Slavný hokejista však nebyl jediný, kdo na Karla Gotta myslel ve dne v noci. Jeho stav nebyl a není lhostejný ani jeho kolegům z branže, ani jeho fanouškům.

    Jaromír Jágr podpořil v těžké životní situaci Karla Gotta.
    Autor: Facebook.com

     

  • 11.

    Karel Gott a účast na Slavících

     

    Z počátku se Karel Gott domníval, že se na předávání Českých slavíků kvůli nemoci vůbec nedostane. Postupně se však jeho postoj měnil. Později se chtěl usadit alespoň do hlediště a celý ceremoniál sledovat, ale nakonec začal koketovat i s myšlenkou, že by si pro jubilejního 40. slavíka zašel i na pódium. Pokud by ho vyhrál…

    Nemocný Gott stále neví, zda dorazí na Slavíky. Kdo za něj cenu převezme?
    Autor: Martin Hykl, Marek Pátek, Pavel Machan a archiv Blesku

     

  • 12.

    Tři věty z lůžka Karla Gotta

     

    „Vážení a milí příznivci, moji milí přátelé, kamarádi z branže, se kterými spolupracuji, díky vám za všechny vzkazy s přáním brzkého uzdravení. Dodává mi to velkou sílu, odvahu bojovat při docela náročné léčbě. Doufám, že se brzy zase uvidíme v lepších časech, váš Karel.“ Tyto věty rozpoutaly ve fanouškovské základně zpěváka doslova šílenství!

    Vyjádření
    Autor: Facebook

     

  • 13.

    Karel Gott propuštěn z nemocnice

     

    „Karel Gott podstoupil první fázi chemoterapie, v nemocnici strávil tři týdny a včera ho lékaři propustili do domácího ošetřování. Další fáze onkologické léčby bude pokračovat za několik dní opět při hospitalizaci,“ informovala Gottova PR manažerka Aneta Stolzová.

    Karel Gott
    Autor: Petr Novotný, archiv K. Gotta


     

  • 14.

    První fotky Karla Gotta z domova

     

    Po návratu domů se o Karla Gotta poctivě starala jeho manželka, původním povoláním zdravotní sestra, Ivana. Mistr byl dokonce v tak dobré formě, že se vydal se svojí rodinkou na procházku.

    Karel Gott poprvé na veřejnosti po náročné léčbě
    Autor: David Kundrát

    Karel Gott poprvé na veřejnosti po náročné léčbě
    Autor: David Kundrát

    Vedle manželky a dcer Gott jenom září.
    Autor: Foto: D. Kundrát, M. Pátek

     

  • 15.

    Rozhovor s Karlem Gottem pro Blesk

     

    V rozhovoru pro Blesk se Karel Gott svěřil s tím, že by opravdu chtěl přijít na předávání Českých slavíků. „Moje účast na Slavících bude do poslední chvíle otevřená. Uvidím podle aktuálního zdravotního stavu. „Ale moje srdce, i s ohledem na přízeň diváků, říká ano, chci jít,“ uvedl.

    Dále se rozpovídal o průběhu své nemoci. „Léčí mě špičkový tým lékařů, kterým jdu naprosto vstříc svojí pevnou vůlí, i když jsou to někdy nelehké chvíle. Já jdu vyléčení naproti i myšlenkami, že to dobře dopadne.“

    „Promítl se mi před očima celý život, který se změnil tím, že si nevybírám dovolenou dobrovolně. Myšlenkami mi proběhlo úplně vše. Smířil jsem se s tím, že musím být připraven úplně na všechno,“ svěřil se s tím, jak prožívá nelehké chvíle.

    Gott mezi první a druhou sérií chemoterapie
    Autor: Foto pro Blesk – archiv K. Gotta

     

  • 16.

    Český slavík 2015

    Ve slavnostní večer předávání cen Českého slavíka 2015 Karel Gott nezklamal své fanoušky. Svého jubilejního 40. zlatého slavíka vyhrál a přišel si ho převzít z rukou kolegy Pala Habery. Diváci šíleli a potlesk nebral konce. 

    „Jsem tady jen na skok. Mám rád ty chvíle napětí, než se vyhlásí vítěz, to mě nikdy neomrzí. A tak jsem si řekl, že ani tentokrát nesmím chybět. Proč se připravovat o ty chvíle radosti?“ započal dojemnou řeč mistr Karel Gott. „Říkal jsem si, co kdyby to náhodou dopadlo? A vidíte… Ono to dopadlo,“ pokračoval. „Vaše přízeň byla pro mě největší léčbou nebo infuzí. Děkuji za to. Jsem rád, že tato moje vycházka je ošperkovaná touto nádhernou cenou. Jsem rád, že vás vidím. Vypadalo to chvílema, že nepřijdu. Už jsem si chvílema myslel, že mi nezbyde nic jiného než zlatý bažant. Slibuju, že když všechno dobře dopadne, že se zdržím déle,“ zavtipkoval na závěr Mistr.

    Video
    Video se připravuje ...

    Takhle nemocný Gott děkoval za slavíka: Už jsem myslel, že mi zbyde jen zlatý bažant! Repro TV Nova

  • 17.

    Gott opět v nemocnici

    Po rušném večeru na Slavících, kdy si zpěvák odnesl hned dvě trofeje, si o první adventní neděli ještě dopřál oběd s nejbližšími. Pak podle plánu odjel zpátky do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze. „Pan Gott nastoupil do nemocnice v neděli večer z důvodu avizované pokračující léčby,“ potvrdila informaci Blesku mluvčí Aneta Stolzová.

    VFN na Karlově náměstí v Praze, kde je teď Slavík.
    Autor: D. Kundrát, M. Hykl, M. Pátek, P. Machan

  • 18.

    Výsledky chemoterapie

    „Lékař mi ukázal výsledky počítačové tomografie. V oblasti břicha jsem viděl jen obrovskou černou skvrnu. Po první chemoterapii je teď skvrna asi třetinová. Rakovina se sice rozšířila, ale naštěstí nezasáhla žádné orgány,“ tvrdí zpěvák, kterému prý lékaři dávají 90 % šanci na přežití. „Pevně věřím, že se uzdravím,“ dodal 40násobný Slavík. Mistr je pod neustálým dohledem profesora Trněného, který za ním jezdil na kontroly i domů.

    Onkolog přijel za Gottem až do domu.
    Autor: David Kudrát, M. Hykl, P. Machan, M. Pátek


  • 19.

    Vánoce v nemocnici

    Letošní Vánoce budou na Bertramce jedny z nejsmutnějších. „Kvůli chemoterapiím je dopředu naplánováno, že bude Karel Gott v nemocnici během vánočních svátků. Měl by tam být i na Štědrý den,“ prozradil Blesku dobře informovaný zdroj ze zpěvákova okolí.

    22. 12. 2010: Psychologové doporučují udělat si Štědrý den i mimo 24. prosince.
    Autor: Ladislav Křivan

  • 20.

    Vypadané vlasy a další problémy

    Léčba rakoviny je obrovská zátěž pro organismus a Karel Gott se s ní pere velmi statečně. Důsledky léčby na sobě už ale pociťuje. „Pomalu mi vypadávají vlasy. To jsem čekal. Teď ale není čas na to, abych byl marnivý. Jde o můj život,“ prozradil Mistr. Ani zpěv se zpěváka na nějakou dobu nebude týkat, protože je příliš slabý a jeho hlas také. „Někdy je mi dobře, pak zase špatně. Ale to je důkaz, že terapie zabírá,“ svěřil se.

    Karel Gott vrátil Slavíkům lesk a slíbil: Příště se zdržím déle!
    Autor: Marek Pátek, Pavel Machan, David Kundrát, Martin Hykl


Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 44

agic: Ještě jsem neslyšel,že by byl na chemoterapii nějaký pořadník, tam jde každý hned jak je potřeba. Ale "chytrá" hlava přijde na všechno.

(21. 12. 2015 17:23)

ruudazvostravy: No kchůrva,náš Čárlí Hepdo fut žyje,překonal sám sebe,islámskou revolucy a ani tiskařskej šotek nemá šancy ho vidylýtovat s bulváru.Ja,tož nech sa celá rodinka semkne v lytým bojy s rakem a pot stromečkem plným skromnejch dárků s Dojčlandu zaspývá sobje halelůjá,halelůůůůjá,halelůjá.

(20. 12. 2015 09:54)

petrkramny.vrah: PROC LIDI PROBOHA LITUJETE CLOVEKA KTERY SE JEN CELY ZIVOT VALEL PO HOTELECH S DĚEVKAMA?

(20. 12. 2015 09:35)

animka:

(19. 12. 2015 21:04)

animka: Dejte s ním už pokoj!!

(19. 12. 2015 21:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy