Příští týden se ze svého domova v Srní na Klatovsku vydá na Sicílii, odkud bude pokračovat dál. Za devět měsíců chce navštívit dvanáct ostrovů v Evropě, Africe a Polynésii. Na své první expedici vařila marmeládu ve 40, většinou evropských a afrických, zemích.

Milfaitová řekla, že na dalekou cestu vyráží společně se svým druhem Pavlem a dcerou Eliškou. Nepojedou s karavanem jako loni, ale aby mohli u navštívit i odlehlá místa s místním ovocem, pořídili si na cestu terénní volvo. Na trase, pravděpodobně mezi Sicílií a Maltou, se počet členů výpravy rozroste. "Jsem v osmém měsíci těhotenství. Narodí se nám holčička," uvedla Milfaitová. Jméno už mají vybrané, zatím si ho ale chce nechat pro sebe.

Stejně jako na svém prvním turné, které absolvovala v roce 2014, a trvalo na den přesně rok, chce navštívit cizí země a ochutnat tamní speciality. Z místních surovin, které nasbírá, bude vařit a následně prodávat své vyhlášené marmelády. S nimi tři roky po sobě vyhrála sedm zlatých medailí na mistrovství světa, World Marmelade Awards, a vedle tisíců lidí je snídá i anglická královna. Podmínkou při přípravě jsou prvotřídní suroviny a exkluzivní, exotické přísady, které leckdy nečekaně míchá.

Na turné chce napsat druhou knihu. Její literární prvotina Příběhy obyčejné vášně se stala bestsellerem a jednou z nejprodávanějších knih Nakladatelství Mladá fronta minulého roku. Stejně jako Příběhy chce Milfaitová pojmout knihu jako recepisný cestopis, který bude také plný příběhů místních lidí. "Budu líčit zážitky z našich cest. Navštěvovat tamní restaurace, kde vaří z místních surovin. Součástí knihy budou sesbírané recepty," uvedla. Název knihy už sedmatřicetiletá žena zná, ale oficiálně ho prozradí formou vánočního dárku všem svým fanouškům a čtenářům na sociálních sítích.

Poslední měsíc trávila na Srní, kde s kolegyní Bárou a dalšími dvěma zaměstnanci provozují Slunečnou kavárnu, a věnovala se vaření svých marmelád. Ve stylových sklenicích jich prodává tolik, že by je sama nestačila uvařit. Prodává je pouze v Srní, na dobírku už je neposílá. Výjimku udělala nyní před Vánocemi, kdy marmelády posílala v rámci akce Zajíc v pytli. Každý si  mohl koupit tři marmelády. Jejich druh ale zůstal na samotné autorce. "Vařila jsem kdoulovou, hruškovou, jablkovou, pomerančovou a mnoho dalších. Téměř vše je vyprodáno," uvedla.

Při poslední expedici ujela Milfaitová 102 230 kilometrů. Jen nafta do auta stála 420 000 korun, dálniční poplatky 42 000 a na pokutách zaplatili 8500 korun. Bezprostředně po návratu vyrobila Milfaitová z 50 kilogramů citronů, 50 kilogramů cukru a 20 litrů šampaňského v Srní na Šumavě největší marmeládu na světě.

Fotogalerie
5 fotografií