Nebyl mezi nimi jen pracovní vztah, ale i přátelský. „Ivan byl jeden z těch lidí, se kterými si říkáte, že se určitě sejdete a posedíte, a najednou tu není... Věděla jsem, že stůně, ale netušila jsem, že je to tak vážné...“ řekla v úterý Blesku Janžurová se slzami v očích. Není tedy divu, že den, kdy Rajmont zemřel, zprvu skvěle naložené herečce hodně zhořkl. Díky Rajmontovi se také Janžurová poprvé setkala na jevišti se svou dcerou Sabinou Remundovou (43). Bylo to v Ibsenově Divoké kachně v roce 1993. A hrály matku s dcerou.

Když Ivan začátkem 60. let nastoupil jako kulisák do libereckého divadla, Iva tam zrovna režírovala Kohoutovu hru Dvanáct. A zřejmě jí „nový kluk“ padl do oka, protože ho taky hned obsadila! „Inscenace však nikdy nespatřila světlo světa. Tedy jednou se hrála, ale vypnuli proud,“ vzpomínal Rajmont v knize Zuzany Maléřové Ghetto vyvolenců.

Poté, co byl Rajmont zvolen prvním porevolučním šéfem činohry ND, stala se Janžurka vedle Miroslava Donutila (64) jeho herečkou. „Díky jeho režii Deníku ničemy na Nové scéně jsem se poprvé v Národním divadle cítila jako doma. Za tenhle pocit sounáležitosti jsem mu vděčná,“ řekla Iva Blesku. Poslední rozloučení se koná 16. 12. od 11 hodin ve Stavovském divadle.

Fotogalerie
11 fotografií