Může v budoucnu pomáhat třeba i páníčkovi? Proč ne! Gottova fenka zlatého retrievera celým jménem Call Me Stella Rusty Love totiž v pátek prošla náročným testem - tzv. Canisterapeutickými zkouškami, které absolvuje jen pár psů v Česku. A povedlo se jí to skvěle! Odborníci posuzovali, jestli perfektně poslouchá, jak reaguje na stresové situace a hlavně zda dokáže být dobrým pomocníkem nemocným.

„Na canisterapii je vhodný pouze pes, který je velice přátelský a vyrovnaný. Musí milovat lidi a být naprosto nekonfliktní ke psům. S těmito vlastnosmi se musí narodit, nedá se k tomu pouze vycvičit. A Stella je naprosto perfektní,“ řekla Nedělnímu Blesku Zuzana Daušová, ředitelka neziskové organizace Helppes.

Právě ona Stellu na zkoušky připravovala. Na svoji svěřenkyni může být pyšná. Po úspěšném absolvování testů je Stella jedním z pouhých sedmdesáti psů, kteří mají oficiální certifikát k výkonu canisterapie. Může pomáhat jak dlouhodobě nemocným, nebo zpříjemňovat život seniorům v domovech důchodců.

Co je to canisterapie?

Nepříliš známá kynologická disciplína je v podstatě »léčba psem«. Psí terapeut pomáhá fyzicky i duševně nemocným zlepšovat jejich stav i posilovat radost ze života. Častým úkolem canisterapeutických psů jsou návštěvy seniorů v domovech a stacionářích.

„Ti lidé pak vědí, že pes jeden den v týdnu přijde a několik dní předem mu už schovávají dobrůtky a těší se na něj. Díky psovi se často rozpovídají a začnou třeba i po dlouhé době komunikovat,“ vysvětlila kynoložka Zuzana Daušová.

Fotogalerie
9 fotografií