Herečka Tereza Nvotová, kterou můžeme znát ze seriálu Gympl s (r)učením omezeným s.r.o. se vydala s několika přáteli na hranice Chorvatska a Slovinska, aby nabídla pomocnou ruku potřebným.

Společně nakoupili věci a jídlo, za pomoci dobrovolných příspěvků lidí, kterým uprchlická problematika také není lhostejná, a to pak dopravili na místo, kde podle popisu Nvotové byla situace dost chaotická.

Bohužel, jediná schválená pomoc, Červený kříž, nefunguje. Mají plný sklad věcí – dek a jídla, ale nejsou schopní je distribuovat. Rodiny s dětmi, kterých tam bylo plno, hladověly celý den, možná i víc...Zachraňovali jsme ženu s astmatickým záchvatem a utěšovali její dvě miminka...“ napsala Nvotová na sociální síť. A to je pouze úryvek z celého zážitku. Situace na místě každopádně nebude procházka růžovou zahradou.

Až když to člověk vidí na vlastní oči, pochopí, co se v té Evropě vlastně děje. Co je to ta uprchlická krize? Všichni u nás neustále hovoří o islámu, pekle, kulturní hrozbě, která se na nás valí...Pokud ale strávíte aspoň den s touto hrozbou, zjistíte, že ti lidé neřeší nic víc než vlastní přežití. Náboženství se tu neřeší ani náznakem a ani ti týpci s iPhonama tady neběhají,“ uvedla herečka. 

Herečka také sdělila, že jsou Syřané skvělí a hlavně že se na tak chaotickém místě setkala s mnoha

Tereza Nvotová a další dobrovolníci se vydali pomáhat uprchlíkům.
Autor: Facebook
zajímavými lidmi, včetně studenta ekonomie, plastického chirurga nebo kostýmového designera. Ano, i tito lidé hledají pouze novou šanci pro život.

Fotogalerie
10 fotografií