Příjmení se na Moravě tvořila podle toho, čím se dotyčný zabýval. Miroslav Donutil měl proto před natáčením pořadu Tajemství rodu obavy, zda jeho předkové někoho do něčeho nenutili, jestli to nebyli nějací drábové. Herec může zůstat v klidu. Donutil podle odborníků pouze znamená, že dokončil nějakou činnost.

„Žasl jsem, co vše vyšlo najevo,“ svěřil se herec. Je spokojený, ve svém rodokmenu se dostal až do 14. století a zjistil, že příslušníci rodu patřili k nižší šlechtě. Prapředek Jan Vidlák byl vladyka a obýval rozsáhlý grunt ve Svatoslavi. „Objev středověkých předků mě nadchl,“ přiznal Donutil.

Rod měl na pečeti dvouzubé vidle používané nikoli k práci, ale v boji. Donutilův předek jimi zřejmě hájil Třebíč před nájezdem Matyáše Korvína a taky tady zahynul.

A právě takové vidle nechal hercův syn Martin Donutil (23) po natáčení u kováře zhotovit. Dokonce se na výrobě sám podílel. „Máme erb, máme vidle – je to symbol našich předků!“ radoval se táta Miroslav, který se také dozvěděl, že jeho babička si vzala vdovce s pěti dětmi, měla s ním šesté – hercovu maminku.

Fotogalerie
11 fotografií