„Držme se naší paměti a připomeňme si jména a příběhy mrtvých, které přinesly první polistopadové roky, kdy nenávist šířená Landovou Bílou ligou ovlivňovala značnou část mladých lidí. Kromě tragických případů si připomeňme i stovky napadení, ke kterým docházelo začátkem devadesátých let v našich městech den co den a mnohdy s popěvkem kapely Orlík na rtech…,“ píše se tam doslova.

Zpěvák se brání

„Nikdy jsme nikoho nenabádali k rasovým či nenávistným útokům. Právě naopak. Když tyto incidenty začaly, byla skupina Orlík rozpuštěna. Nepleťme si uměleckou činnost s jednáním chorého extremisty,“ řekl Blesku Landa s tím, že dál se k tomu nehodlá vyjadřovat.

TURECKÝ OBČAN

Plzeň 7. 6. 1990

Kolem půl desáté hodiny večer si skupina třiadvaceti skinheadů spletla tureckého státního příslušníka s Romem. Byli ozbrojeni řetězy, noži a tyčemi. Napadený muž podlehl bodné ráně do hrudníku. Pět pachatelů dostalo tresty od 4 do 9,5 roku.

EMIL BENDÍK

Lipkov 23. 2. 1991

Ke konci února 1991 se na Klatovsku uskutečnil třídenní pogrom na romskou rodinu. Několik Romů utrpělo těžká zranění, jednadvacetiletý Emil Bendík byl v Lipkově u Klatov ubit k smrti. Deset obviněných bylo 19. března 1993 odsouzeno k nepodmíněným trestům odnětí svobody v délce trvání od šestnácti měsíců do sedmi a půl roku.

 

Ubitý Emil Bendík.
Autor: martin hykl

JOSEF SZTOJKA

Hradec Králové 10. 8. 1991

Do místnosti Klubu romské iniciativy v ulici Bratří Čapků v Hradci vhodila skupina skinheadů cihlu. Za nejasných okolností byl smrtelně zraněn dvaapadesátiletý Rom Josef Sztojka. Případ se řešil jako přestupek.

RADEK RUDOLF

Jičíněves 28. 8. 1991

Dvaadvacetiletý skinhead Petr Krnáč v opilosti brutálně zabil šestiletého Radka Rudolfa. Pachatel chtěl po činu ještě zapálit dům, v němž žijí Romové. Krajský soud ho odsoudil 20. května 1992 k 17 letům vězení v třetí nápravné skupině a uložil protialkoholní léčení.

JURAJ ŠARKÖZY

Čerčany 11. 11. 1991

Jiří Přibyl zabil v Čerčanech na okrese Benešov šestatřicetiletého Roma Juraje Šarközyho. U soudu dostal za vraždu deset let.

KAREL BALOGH

Jílové u Prahy 8. 8. 1993

Tři útočníci napadli na diskotéce Roma Karla Balogha, kterého jeden z útočníků pobodal do hrudníku boxerem s vysouvacím nožem. V důsledku tohoto zranění muž zemřel. Útočník Zdeněk Šembera si za to odseděl 11 let ve věznici s ostrahou.

JIŘÍ F.

Praha 22. 9. 1993

Dva skinheadi surově napadli osmatřicetiletého Jiřího F., který s nimi předtím diskutoval v restauraci, protože nesouhlasil s jejich rasistickými názory. V důsledku zranění Jiří F. na místě zemřel. Městský soud v Praze odsoudil oba obžalované k trestu odnětí svobody v trvání 20 let do věznice se zvýšenou ostrahou.

TIBOR DANIHEL

Písek 24. 9. 1993

V řece Otavě utonul sedmnáctiletý Rom Tibor Danihel, který s dalšími třemi Romy skočil do řeky ze strachu před skinheady. Ti po nich házeli kameny a nenechali je vylézt, svědkům bránili v přístupu k vodě, aby Romům nemohli pomoci. Po dlouhých průtazích byli v roce 1997 tři pachatelé odsouzeni k trestům v rozmezí 7 až 8 let.

Utonulý Danihel Tibor.
Autor: martin hykl

FILIP VENCLÍK

Praha 5. 9. 1993

Filip byl student, pankáč, normální mladý muž, který psal písničky a žil svůj život. V noci ze 4. na 5. září 1993 ve stanici metra Dejvická byl napaden kopnutím zezadu do hlavy. Taky si myslel, že dělá správnou věc, když se ozval proti Petrovi Skálovi, který v metru bezdůvodně útočil na cestující. Syn režiséra Vlastimila Venclíka na následky zranění o den později zemřel.

 

Napadený Filip Venclík.
Autor: martin hykl

TIBOR BERKI

Žďár nad Sázavou 13. 5. 1995

Asi hodinu před půlnocí vnikli čtyři skinheadi do domu maďarské romské rodiny Berkiových. Majitel domu, třiačtyřicetiletý Tibor Berki, se snažil bránit a jeden z útočníků ho opakovaně udeřil baseballovou pálkou do hlavy. Tibor Berki po převozu do nemocnice zemřel na krvácení do mozku. Vrah dostal 13 let.

H. E. ABDELRADI

Praha 8. 11. 1997

Dva skinheadi  napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce v ulici Biskupcova na Žižkově dva Súdánce. Petr Zborník jednoho dvakrát bodl do břicha a na následky zranění zemřel. Druhému Súdánci přeřezal šlachy na ruce. Vrah dostal 13,5 roku.

HELENA BIHÁRIOVÁ

Vrchlabí 15. 2. 1998

Tři skinhheadi – Petr Klazar, Jiří Neffe a František Kulhánek – srazili na zem Romku Helenu Biháriovou, bili ji a kopali a potom ji srazili do Labe. Tělo Biháriové bylo nalezeno až po dvou dnech pátrání. Pachatelé si za svůj čin odseděli od jednoho do šesti let.

MILAN LACKO

Orlová-Lutyně 17. 5. 1998

Skupina skinheadů napadla tři Romy , kteří se po půlnoci vraceli z restaurace. Čtyři ze skupiny mladíků začali bít a kopat čtyřicetiletého Roma Milana Lacka. Zůstal ležet na silnici a několik minut poté ho přejelo auto. Případ byl vyšetřován jako pokus o těžké ublížení na zdraví s rasovým motivem.

Umlácený Milan Lacko.
Autor: martin hykl

OTA ABSOLON

Svitavy 20. 7. 2001

V noci z 20. na 21. července ubodal na diskotéce ve Svitavách dvaadvacetiletý skinhead Vlastimil Pechanec místního třicetiletého Roma Otu Absolona. Vyšetřovatel obvinil útočníka z vraždy s rasovým podtextem a okresní soud jej vzal do vazby. Za rasově motivovaný čin si vyslechl rozsudek – odnětí svobody na 17 let.

Ubodaný Ota Absolon.
Autor: martin hykl

JAN KUČERA

Příbram 20. 1. 2008

Tragédii předcházelo hajlování v restauraci Na Chmelnici v Příbrami. Dvacetiletý pachatel, který sem přišel v uniformě wehrmachtu, svou oběť několikrát bodl. Mladík následkům zranění v nemocnici podlehl.

Ubodaný Jan Kučera.
Autor: martin hykl