Na obrazovce ČT chyběla kauza domu na pražské Malé Straně, která hýbala společností v polovině 90. let. A že to byl nervák! Dům na exkluzivní adrese na malostranském Tržišti patřil podle smlouvy z roku 1961 Aleně Sobkové a Evě Baccariové.

Obě dámy ale v roce 1966 emigrovaly do Francie a jejich majetek včetně domu propadl v roce 1971 státu. Jaromír Hanzlík v té době vlastnil šestnáctinu objektu. O čtyři roky později koupil herec zbylou část od bytového podniku pro Prahu 1 a vrhl se do nákladné rekonstrukce.

„V domě bydlel pan Hanzlík s Janou Brejchovou a její dcerou Terezou,“ vzpomínají místní pamětníci. Původní majitelky se sice do vlasti nevrátily, ale soudily se z Francie o patnáct šestnáctin, které jim podle jejich názoru patřily. Obvodní soud pro Prahu 1 však v roce 1996 potvrdil, že jediným vlastníkem domu je Hanzlík.

Herec by se dnes o své předky evidentně dokázal dobře postarat, jeho babička by určitě nemusela umřít v pouhých 24 letech na tuberkulózu ve vlhkém sklepení. Jen v metropoli totiž vlastní tři byty, jeden z toho v lukrativní části města blízko Národního divadla.

Ten přitom také v roce 2001 pořídil od města mimořádně výhodně – za necelých 600 tisíc! V 70. a 80. letech hojně obsazovaný Hanzlík vydělal slušné peníze a promyšleně je investoval právě do nemovitostí.

Zkásnul také syna

V domě na Tržišti měl nebytový prostor pro hospůdku pronajatý Hanzlíkův jediný syn David (46). Otec mu však napálil takový nájem, že David raději odešel podnikat kousek dál do Malostranské besedy. Dlouho kvůli tomu spolu nemluvili.

Fotogalerie
6 fotografií